MILIJARDER IZ ZAGORJA VRATIO SE KUĆI NAKON DVIJE GODINE! Završena potraga za Gorupom, njegov povratak obradovao je obitelj, ali i brojne vjerovnike


Božidar Gorup, prvi zagorski miilijarder i vlasnik poslovnog carstva vratio se jučer u Hrvatsku nakon što se za njim tragalo gotovo dvije godine. Potvrđeno nam je to u Policijskoj upravi krapinsko-zagorskoj, a po Gorupa je u inozemstvo išao brat Damir. Kako smo doznali u policiji, Gorupi su mogli proći granicu i vratiti se kući, a njegov povratak su osim obitelji najviše iščekivali brojni dužnici koji od njega potražuju milijunske iznose.

Obitelj ga je posljednji put vidjela 19. siječnja 2015. u njihovom domu u Tomaševcu kraj Klanjca, a njegov nestanak prijavili su 2. veljače. U početku su mislili da je otišao na Svjetsko rukometno prvenstvo u Katar, međutim Gorupu otada nema traga ni glasa.

Posljednji trag o njemu hrvatska policija ima iz beogradske zračne luke Nikola Tesla, gdje je 25. siječnja 2015. kupio avionsku kartu za Dohu. Kartu je platio gotovinom na šalteru te je otputovao u 12:30 sati. Prema snimkama nadzornih kamera na aerodromu, bio je sam i nije djelovao uznemireno. Iz Dohe je odletio za Manilu.

Iako od njega potražuju milijune kuna, njegovi vjerovnici nisu podnijeli nikakvu kaznenu prijavu. Svi kao da očekuju da se Gorup ipak vrati, ali osim da je sletio na Filipine o njemu više nema nikakvog traga.

Formalno, nestanak vlasnika tvrtke Gorup vodi se u Policijskoj upravi krapinsko-zagorskoj, a fotografija s osobnim podacima objavljena je i na NENO-u – Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba, gdje se navodi kako se iz Tomaševca udaljio u nepoznatom smjeru. Podaci o nestalom Gorupu su i na Interpolovoj tražilici nestalih osoba, s napomenom da je prepoznatljiv po ožiljku od operacije slijepog crijeva.

Zlatno doba tvrtke Gorup, koja se bavila trgovinom, poljoprivredom i obnovljivim izvorima energije, bila je 2012. godina, a vlasnik je postao prvi zagorski milijarder. Bila je to peta godina zaredom u kojoj su prihodi rasli dvadesetak posto godišnje, a te je godine Božidar Gorup s milijardu kuna ukupnog prihoda i službeno postao “najjači” zagorski poduzetnik, pisali su u vrijeme nestanka mediji o njemu.

Trenutno je tvrtka Gorup u predstečajnoj nagodbi zbog više od 270 milijuna kuna duga različitim vjerovnicima, a u takvu situaciju Gorup je upao zbog rizičnih ulaganja te poplava u istočnoj Slavoniji koje su 2014. uništile desetke njegovih farmi.

– Gorup grupa ima tri dijela, prvi je vezan uz poljoprivredu, trgovinu i kooperaciju, drugu grupu čini stočarstvo, odnosno proizvodnja junadi, a treću grupu za obnovljive izvore energije sada slažemo – govorio je u zlatna vremena predsjednik uprave Božidar Gorup. Tvrtke su mu podijeljene u nekoliko grupa. Prve dvije grupe imaju po šest tvrtki, a u obnovljivim izvorima ih je 17. Tvrtke su svrstane po grupama zbog teritorijalnog ustroja jer se nalaze širom Hrvatske i različitih su suvlasničkih odnosa.

Gorup je 2014. godine u županiji ostvario najveći ukupan prihod pretekavši sve zagorske poduzetnike i strane kompanije. Konsolidirani prihodi svih njegovih tvrtki dosegli su milijardu i pedeset tisuća kuna, a dobit je iznosila 25 milijuna.

Više od dvadeset posto prihoda ostvareno je u izvozu jer se s Gorupovih farmi, uglavnom po Slavoniji i u Moslavini, stoka prodavala u Egipat, Libiju i Irak, a P u Italiju te na Bliski istok i u sjevernu Afriku. Uljana repica slala se na preradu u BiH i od njezina ulja proizvodio se biodizel u vlastitoj tvornici u Ozlju.

Među najvećim Gorupovim vjerovnicima su njemački farmaceutski div Bayer, koji potražuje čak 28 milijuna kuna, te Petrokemija kojoj su ostali dužni gotovo 38 milijuna kuna. Gorup 16,9 milijuna kuna duguje tvrtki Pioneer sjeme te 31,9 milijuna kuna tvrtki Syngenta Agro. U predstečajnoj nagodbi je i njegova tvrtka Gorup stočarstvo za uzgoj svinja, koja je unatoč prihodima od 85,28 milijuna kuna završila u minusu od 5,45 milijuna kuna.

Prema podacima servisa Poslovna Hrvatska, Božidar Gorup povezan je sa čak 55 različitih poslovnih subjekata i upravlja sa 111 milijuna eura.

Obitelj ga je posljednji put vidjela 19. siječnja 2015. u njihovom domu u Tomaševcu kraj Klanjca, a njegov nestanak prijavili su 2. veljače. U početku su mislili da je otišao na Svjetsko rukometno prvenstvo u Katar, međutim Gorupu otada nema traga ni glasa.

Posljednji trag o njemu hrvatska policija ima iz beogradske zračne luke Nikola Tesla, gdje je 25. siječnja 2015. kupio avionsku kartu za Dohu. Kartu je platio gotovinom na šalteru te je otputovao u 12:30 sati. Prema snimkama nadzornih kamera na aerodromu, bio je sam i nije djelovao uznemireno. Iz Dohe je odletio za Manilu.

“Moj brat se u Dohi nije dugo zadržao, samo je presjeo na avion za glavni grad Filipina, Manilu, a tamo je sigurno sletio. Od tada nije zabilježeno da je ikako napuštao Filipine”, kazao je medijima nekoliko mjeseci nakon nestanka Božidarov brat Damir.

Ta informacija je također potvrđena i iz policije.

“Sve što mogu reći je to da naši službenici i dalje intenzivno rade na pronalasku Božidara Gorupa, svako toliko popričamo i s njegovom obitelji, ali nažalost u ovom trenutku ne raspolažemo s nikakvim novim informacijama koje bi nam pomogle pronaći nestalu osobu”, kazao je glasnogovornik Policijske uprave krapinsko-zagorske Zoran Lončar za 100posto.

Prema riječima njegovog brata Damira, poslovno carstvo Gorup doslovno je preko noći propalo. To je jako potreslo Božidara koji se našao u prevelikom stresu i bezizlaznoj situaciji kada je trebao otpuštati ljude. Navodno je Gorup od svojih vjerovnika, posrednim putem, dobivao i neke vrlo ozbiljne prijetnje što ga je dodatno uznemirilo. Zbog svega toga je par mjeseci prije nestanka sa sobom nosio pištolj.

Zadnjih dana kućni telefon obitelji Gorup odzvoni do kraja, ali se nitko ne javlja, tako da ostaje nepoznate je li u obiteljskoj kući više itko uopće živi.

Iz obitelji su ranije kazali da se nikada nije javio, pa su zbog toga i zabrinuti, a razloga za brigu imaju i njegovi vjerovnici. Naime, njegovo poslovno carstvo se sastojalo od klaonica, poljoapoteka, proizvodnje bio-plina i repromaterijala. Ukupno je brojalo čak 54 tvrtke, ali u jednom trenu sve se urušilo do te mjere da je ostao dužan vrtoglavih 350 milijuna kuna.
Ipak, njegovi vjerovnici, koliko je poznato, nisu podnijeli nikakvu kaznenu prijavu.

Zlatno doba tvrtke Gorup bilo je sredinom 2012. godine, a njezin vlasnik postao je prvi zagorski milijarder.

Među najvećim Gorupovim vjerovnicima je njemačka farmaceutska kompanijaBayer. Oni potražuju čak 28 milijuna kuna, te Petrokemija kojoj su ostali dužni gotovo 38 milijuna kuna. Gorup 16.9 milijuna kuna duguje tvrtki Pioneer sjeme te 31.9 milijuna kuna tvrtki Syngenta Agro, pisao je prošle godine Jutarnji List.

Tvrtka Gorup danas se nalazi u predstečajnoj nagodbi zbog više od 270 milijuna kuna duga, a do takve situacije je između ostalog došlo i zbog rizičnih ulaganja. Svemu su kumovale i poplave u istočnoj Slavoniji koje su 2014. uništile desetke njegovih firmi.

Iako je Gorup vjerojatno živ on može biti proglašen mrtvim ‘ukoliko o njegovom životu nije bilo nikakvih vijesti posljednjih pet godina’, kako kaže Zakon o proglašenju nestalih osoba umrlima i dokazivanju smrti. Proglašenje nestale osobe umrlom može predložiti svaka osoba koja za to ima pravni interes i javni tužilac.

Iz svega proizlazi da ako do 2020. ne dođe do novih saznanja o Božidaru Gorupu ili se on ne pronađe, postoji mogućnost da će ga sud proglasiti mrtvim. U tom slučaju svi njegovi dugovi prelaze na njegove nasljednike koje su oni po zakonu dužni platiti, ali samo u visini naslijeđene imovine.

Je li Božidar Gorup uistinu mrtav, hoće li sud to presumirati ili on na nekoj egzotičnoj plaži pije koktele i sunča se – vjerojatno ćemo vidjeti tek za 3 godine ili nikada.

18. 06. 2015.

– Ne treba mi publicitet izvan biznisa – geslo je kojega se Božidar Gorup (51), kojemu su mediji nadjenuli titulu prvog zagorskog milijardera, itekako držao. Kako nikada nije volio javno istupati, široj javnosti bio je uglavnom nepoznat sve do veljače ove godine kada je u gotovo svim domaćim medijima kao bomba odjeknula vijest o njegovu nestanku. Let na drugi kraj svijeta Nagađalo se tada svašta: da se ubio, da ga je otela mafija, a neki su ga čak optuživali da je pobjegao s ljubavnicom. Već nakon nekoliko dana ispostavilo se da nijedna od spomenutih verzija nije točna – Božidar Gorup snimljen je 25. siječnja na beogradskom aerodromu Nikola Tesla kako s torbom na ramenu kupuje avionsku kartu i ukrcava se na let za drugi kontinent, što je tada potvrdila i naša policija. Kamo je Gorup letio te gdje se nalazi,nije se znalo.

Neki njegovi poznanici i poslovni partneri tvrdili su da se zaputio u Južnu Ameriku, drugi pak da je otišao u Moskvu, ali pokazalo se da su u krivu. – Božo je iz Beograda odletio u Katar, točnije u Dohu. Tamo se nije dugo zadržao, samo je presjeo na avion za glavni grad Filipina Manilu, gdje je sigurno sletio. Od tada nije zabilježeno da je napuštao Filipine – govori nam Božidarov brat Damir Gorup.

Kako kaže, tu su mu informaciju iz policije potvrdili tek prije mjesec i pol dana. Nije, kaže, siguran, je li njegov brat još u Manili ili je možda u nekom drugom dijelu te države u Jugoistočnoj Aziji. – Otkako je 19. siječnja nestao, nije se javio ni meni, ni djeci, ni supruzi, ni majci, ma nikome – iskreno kaže Damir. Iako su ga posljednji put vidjeli tog 19. siječnja, njegova obitelj nestanak nije prijavljivala sve do 2. veljače jer su mislili kako je otišao na Svjetsko rukometno prvenstvo u Katar. Govorili su kako je i prije znao tako isključiti mobitel i nestati na nekoliko dana pa zbog toga u početku nisu željeli dizati paniku. Pet mjeseci poslije njegova obitelj i dalje se nada barem pozivu iz Manile, ali od Božidara Gorupa zasad ni glasa. Iako samo on može razjasniti zbog čega se odlučio napustiti obitelj, zemlju i poslovno carstvo i nastaniti se na drugoj strani zemaljske kugle, njegov brat smatra kako za to postoje dva osnovna razloga.

– Nije tajna da je poslovanje tvrtke prošle godine krenulo strmoglavo prema dolje, nanizali su se milijunski gubici, a on se našao u situaciji da mora otpuštati ljude. Nije imao srca davati otkaze, i zbog toga je situacija postajala još gora. S druge strane nakupljali su se dugovi prema vjerovnicima te je on osobno počeo dobivati različite prijetnje – govori Damir Gorup. Zbog svega toga posljednjih mjeseci prije nego što je nestao, Božidar Gorup sa sobom je uvijek nosio pištolj, za što je kao lovac imao dozvolu. Zlatna 2012. godina Božidar Gorup Božidar Gorup Posljednji trag nestalog milijunaša vodi prema Beogradu gorup iz Tomaševca Nestao Božidar Gorup, prvi zagorski milijarder Zlatno doba tvrtke Gorup, koja se bavila trgovinom, poljoprivredom i obnovljivim izvorima energije, bila je 2012. godina.

Bila je to peta godina zaredom u kojoj su prihodi rasli dvadesetak posto godišnje, a te je godine Božidar Gorup s milijardu kuna ukupnog prihoda i službeno postao “najjači” zagorski poduzetnik. Danas, točno tri godine poslije, tvrtka Božidara Gorupa nalazi se u predstečajnoj nagodbi zbog više od 270 milijuna kuna duga različitim vjerovnicima, a u takvu situaciju Gorup je upao zbog rizičnih ulaganja te prošlogodišnjih poplava u istočnoj Slavoniji koje su uništile na desetke njegovih farmi.

(jutarnji.hr)