Snijeg pada u Hrvatskoj, evo kad stiže u BiH


U Gorskom kotaru jutros pada snijeg koji vjetar nosi i na šire područje Pasjaka, dok se zabijelili i na Sljemenu iznad Zagreba.

U većem dijelu Hrvatske kolovozi su mokri i klizavi od kiše, osim u dijelu Baranje, dok u priobalju duva bura, povremeno sa olujnim i orkanskim udarima, saopšteno je iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Padavine će mjestimično biti obilne, a na Jadranu su mogući pljuskovi sa grmljavinom.

U gorju se očekuje stvaranje snježnog pokrivača, dok malo snijega može pasti i u nižim područjima centralne Hrvatske, a mjestimično i na sjevernom Jadranu, podno Velebita i Učke.

Iz Hrvatskog auto-kluba saopšteno je da mokri i klizavi kolovozi otežavaju saobraćaj na putevima u unutrašnjosti zemlje, dok olujna bura stvara probleme u priobalju.

Za kamione sa prikolicama i tegljače sa poluprikolicama trenutno je zabranjen saobraćaj na svim putnim pravcima iz unutrašnjosti Hrvatske prema Rijeci ili Istri i obratno.

Oblačno i hladno vrijeme zadržaće se do sredine sedmice, a razvredravanje se očekuje u četvrtak, 16. novembra.

U Bosni i Hercegovini danas će biti oblačno s padavinama u cijeloj zemlji.

Najjače padavine se prognoziraju od poslijepodnevnih sati u ponedjeljak do jutarnjih sati u utorak. Predviđa se i visina sniježnog pokrivača od 5 do 15 centimetara. Od dijela centralne Bosne prema zapadu i Krajini sniježni pokrivač može biti i viši. U sjevernim područjima Bosne prije podne vjetar mijenja smjer na sjever umjerene jačine, prolazno i sa jakim udarima. U ostatku zemlje prijepodne umjereno i jako jugo, koje će oslabiti od sredine dana i od poslijepodnevnih sati promijenuti smjer na sjever.

 

(focus.ba)