medvjed-na-vlasicu-ubijen

Mostarac na Vlašiću ubio medvjeda

medvjed-na-vlasicu-ubijen

Zoran iz Mostara u ponedeljak je na Vlašiću ubio medvjeda teškog oko 200 kilograma.  Kako saznajemo za lov na medvjede morao je platiti 5.000 eura.

Medvjedi u BiH

Medvjed (lat.Ursus arctos) je najveća divlja životinja i grabežljivac na tlu Bosne i Hercegovine. Ranije su ih nazivali još i velikim medvjedima ili pravim medvjedima. Mužijaci su veći od ženki i mogu doseći težinu od 800 kilograma. Danas ih u Bosni i Bercegovini nema više od 100, kazao nam je lovac Enver Ferizović, koji na čelu lovačkog društva u Bosanskom Petrovcu gazduje sa najvećim prirodnim staništem mrkih medvjeda kod nas – šumom i planinom Grmeč. Svi medvjedi su samotnjaci, zimu provedu u pećinama, šumskim rupama ili brlozima, i cijelo ljeto i jesen provedu pronalazeći hranu. Mrki medvjed je svaštojed, često ulovi i krupniju divljač poput jelena, a kada se usmjeri na plijen teško mu je pobjeći jer je u stanju da razvije brzinu od 50 kilometara na sat.

 

(bih-lov/lasvanskadolina.info)

About admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>