5 dobrih razloga zbog kojih je bolje izbjegavati koristiti kečap u obrocima

  • Hrskavi krumpirići s kečapom pravi užitak u danima kad poželimo uživati u brzoj hrani
  • No, učestala konzumacija kečapa može dovesti do problema sa zdravljem
  • Otkrivamo ti pet razloga zbog kojih je bolje ograničiti njegovu primjenu u svakodnevnoj prehrani

Kečap je neizostavan pratitelj hrskavih krumpirića, a mnogi su ga skloni koristiti i kao dodatak brojnim drugim jelima, posebice onima spravljenima na roštilju. Dobiva se tehnološkom obradom rajčica uz dodatke za postizanje karakteristične arome. Industrijskom se kečapu dodaju sol, šećer, ocat, modificirani škrob, začini te katkad i drugi konzervansi i regulatori kiselosti. No, premda je ukusan postoji pet razloga zbog kojih bi trebala izbjegavati učestalu uporabu kečapa u jelima.

1. Obiluje šećerom Premda to na prvu možda ne bi rekla, ali u jednoj žlici kečapa ima više šećera nego u keksu s komadićima čokolade. Točnije točnije, 3.7 grama šećera što bi značilo da čak četvrtinu pakiranja industrijski proizvedenog kečapa čini upravo šećer.

2. Dominantan okus Upravo zbog značajke količine šećera, kečap je sklon “preuzeti” okus nad ostalim namirnicama. Bez obzira jela ga s ukusnim burgerom ili krumpirićima nerijetko ostaje dojam kao da si jela samo kečap.

3. Skrivena sol Osim što obiluje šećerom, sadrži i veće količine soli koja potiče zadržavanje vode u organizmu. Nažalost, visoka koncentracija natrija nerijetko se ne navodi na deklaracijama pa osobe osjetljiva zdravlja trebaju biti dodatno oprezne.

4. Nepraktičan je Kečap je gust i često je zbog toga problem istisnuti ga iz boce. Stoga ga nerijetko dobro protresemo pije upotrebe što dovodi do promjene teksture te se prvo istisne vodenastiji dio. Nije baš primamljivo, zar ne?

5. Jak miris Miris kečapa je intenzivan, lako se širi i dugo se zadržava u prostoru. Ponekad imamo osjećaj kao da su potrebni sati da se riješiš mirisa koji te “bocka” pod nosnicama nakon konzumacije. Ako ne možeš zamisliti svoj obrok bez ovog priloga bolji odabir od industrijskog ketchupa je kod kuće pripremljen umak od rajčice bez konzervansa, zgušnjivača, modificiranog škroba i s odmjerenom količinom soli.