Američka tržišta u snažnom padu jer nema dogovora Trumpa i Kongresa o novim poticajima

Glavna američka tržišta kapitala u ponedeljak su snažno pala jer je sve manje nade da će Kongres i Bijela kuća postići dogovor o novim poticajnim mjerama prije predsjedničkih izbora i jer ulagače zabrinjava daljnje širenje koronavirusa.

Dow Jones je oslabio 410 bodova ili 1,44 posto, na 28.195 bodova, dok je S&P 500 pao 1,63 posto, na 3.426 bodova, a Nasdaq indeks 1,65 posto, na 11.478 bodova.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su jučer pale, a najviše u energetskom, za 2 posto. Jedino je defenzivni, komunalni sektor pao za manje od 1 posto.

Oštro su pale, za više od 2 posto, i cijene dionica tehnoloških divova kao što su Apple, Microsoft i Amazon.com.

Kako izgleda, sve su manje šanse da će Bijela kuća i Kongres postići kompromis o dodatnom paketu pomoći privredi u borbi protiv korona-krize do predsjedničkih izbora početkom novembra.

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, kazala je u nedjelju da bi dogovor s Bijelom kućom o poticajnim mjerama mogao biti postignut do predsjedničkih izbora, ali da bi u tom slučaju pregovori morali završiti do utorka, piše Reuters.

Predsjednik Donald Trump poručivao je posljednjih dana da je spreman povećati poticaje pa bi prijedlog Bijele kuće o paketu fiskalne pomoći ekonomiji mogao biti veći od 1.800 milijardi dolara.

No, Pelosi je to odbila jer je to znatno manje od prijedloga demokrata koji je planiran u vrijednosti od 2.200 milijardi dolara.

Pelosi i ministar finansija Steven Mnuchin pregovaraju i razlike između njih se smanjuju pa se Pelosi nada da bi do kraja utorka moglo biti jasno je li paket poticaja moguć prije predsjedničkih izbora 3. novembra, poručeno je jučer iz ureda predsjednice Zastupničkog doma.

“Nedostatak konkretnih vijesti o poticajima je zabrinjavajući, zajedno s vijestima o širenju koronavirusa i neizvjesnosti u vezi s izborima. Rast broja novozaraženih virusom pokazuje da su poticajne mjere izuzetno važne”, kaže Mona Mahajan, analitičarka u tvrtki Allianz Global Investors.

Ulagače, naime, zabrinjava brzo širenje koronavirusa u nekim dijelovima SAD-a. Broj novih slučajeva koronavirusa u SAD-u porastao je prošle sedmice za 13 posto ili za više od 393 hiljade, pa se približio nivoima koji su zabilježeni na vrhuncu tokom ljeta.

Na tržištu vlada nesigurnost i zbog predsjedničkih izbora, na kojima bi mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden.

(klix.ba)