BiH Drvna industrija u BiH bilježi pad, proizvođači očekuju pomoć države


Koronavirus se u velikoj mjeri odrazio na privrednike u Bosni i Hercegovini, posebno na one koji proizvode izvoze u Evropsku uniju. Milionske gubitke eura trpi i drvna industrija.

U odnosu na prva tri mjeseca 2019. godine, ove godine Bosna i Hercegovina bilježi pad izvoza veći za 15 posto. Međutim, za april se očekuje pad i do 50 posto, procjena je Vanjskotrgovinske komore BiH. Jedan od najpriznatijih dizajnera u našoj zemlji smatra da je ovo globalni problem, koji će osjetiti i oni najbolji.

“Sve su kompanije ugrožene. Upravo iz razloga što su mnoge porudžbine stopirane, neizvjesni su dalji plasmani. Ono što je jako bitno je da sve kompanije, na neki način, pokušavaju prvenstveno da sačuvaju svoj tok poslovanja, da sačuvaju radnike”, kaže Salih Teskeredžić, osnivač brenda “Gazzda”.

Struka u našoj zemlji osluškuje situaciju u zemljama Evropske unije, posebno Njemačkoj i Italiji. Smatraju da gubitke zbog velikog broja otkazanih ugovora niko ne može vratiti. Neminovno je da se to odrazi i na radna mjesta.

“Mislim da će naše procjene definitivno biti jako negativne i da se nećemo moći tako brzo vratiti na ta evropska tržišta. Jedina okolnost ili naša sreća, ukoliko se Njemačka i evropsko tržište prilično brzo oporave i ukoliko uspostave neki normalan život i rad, onda bi se drvna industrija mogla brzo vratiti i na neki način pokušati normalizirati svoje poslovanje”, rekao je Suad Ećo, Asocijacija drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH.

“Problemi koji su počeli prije svega sa saobraćajem, a zatim sa problemom nabavke repromaterijala, sirovina i tako dalje, učinili su da u ovom momentu imamo veliki broj firmi, posebno malih, koje su u potpunosti prestale da rade. Imamo značajan broj srednjih firmi i poslovnih subjekata koje su umanjile svoju proizvodnju, neki čak i do 100 posto”, kaže Kemal Čolak, direktor firme “Promo”, Donji Vakuf.

Pomoć i saradnja države su neophodni, kažu privrednici. Navode i da je drvoprerađivačka industrija jedna od branši koja najbrže može vratiti poslovanje.

“Jako malo firmi ima neke nove narudžbe. Uglavnom, svi koji rade – rade prema starim narudžbama. Ono što se nije uspjelo realizovati se nastavilo, tako da je za očekivati da će biti značajno smanjenje proizvodnje. Pošto je drvni sektor izvozna grana privrede, ustvari kompanije najviše očekuju od tržišta koja su pretežno u zemljama Evropske unije”, kaže Selma Bašagić, Vanjskotrgovinska komora BiH.

Iz Udruženja poslodavaca poručuju da se radnici ne otpuštaju. Međutim, iz drvoprerađivačke industrije mišljenja su da će, ako ovakvo stanje potraje, posljedice biti nesagledivih razmjera, kako za poslodavce, tako i za radnike.

BHRT