BIH: Kolone vozila prema ski centrima i zimskim izletištima

U prijepodnevnim satima na putevima u BiH pojačana je frekvencija vozila prema ski centrima i zimskim izletištima, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, a na moguću poledicu upozorava se u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Vidljivost je zbog magle smanjena u kotlinama i uz riječne tokove, a pažnja se skreće i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Iz BIHAMK-a podsjećaju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor – Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce Mostar – Široki Brijeg – Posušje – Tomislavgrad – Kupres – Bugojno i Mostar – Sarajevo – Busovača – Novi Travnik – Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice – Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima Stupari – Živinice – Banovići, Drvar – Bosansko Grahovo, Rogatica – Ustiprača, Blažuj – Kiseljak i Šuica – Tomislavgrad.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

(avaz.ba)