BIH: Tokom vikenda oblačno vrijeme s kišom i snijegom, vozači treba da pripaze na poledicu

Prema podacima, u subotu u Bosni i Hercegovini može se očekivati oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje padat će snijeg, dok će u južnim dijelovima prvi dan vikenda donijeti kišu.

Kako ističu iz FHMZ-a, nove padavine zabilježit će se u večernjim satima i tokom noći na nedjelju. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 0 stepeni Celzijusa, a na jugu zemlje do 5 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -1 i 4, na jugu zemlje od 5 do 9 stepeni Celzijusa.

U nedjelju, u Bosni i Hercegovini se također može očekivati oblačno vrijeme uz snijeg i kišu u većem dijelu zemlje. Prema prognozama, novih 10 do 20 centimetara snijega past će tokom nedjeljnog dana. U poslijepodnevnim i večernjim satima jaki udari vjetra su mogući na jugu i istoku Hercegovine.

Temperatura zraka kretat će se većinom između -4 i 1 stepen Celzijusa, a na jugu zemlje od 4 do 9 stepeni, saopćili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

“Kolovoz je ovoga jutra pretežno mokar, a zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu. Poseban oprez savjetujemo u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima”, kazali su iz BIHAMK-a.

Vidljivost je zbog magle smanjena na putnim pravcima: Glamoč-Mlinište, Ripač-Vrtoče, Bosanski Petrovac-Drvar i Ključ-Sanski Most-Prijedor.

Skrećemo pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Stupari-Živinice, Vitez-Travnik, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Granični prelaz Metaljka otvoren je u vremenu od 07 do 19 sati.

(klix.ba)