BRAŠNO I ULJE POSKUPILO ZA 10 POSTO: Poskupljuju osnovne namirnice u BiH

Potrošači u BiH brašno i ulje sada plaćaju 10 posto skuplje u odnosu na period od prije nekoliko mjeseci. Naši sagovornici smatraju da je to dodatni udar na džep građana, a ombudsmeni za zaštitu potrošača smatraju da se svijest o njihovim pravima mora podići.

Prema podacima Agencije za statistiku, cijena brašna u maju ove godine iznosila je marku po kilogramu, da bi prema posljednjem izvještaju iz oktobra njegova cijena bila povećana za 10 posto. Shodno tome, kilogram brašna je sada 1,1 KM, dok je cijena litra ulja sa dvije marke, kolika je bila u martu, sada porasla na 2,2 KM.

Povećanje cijena na svjetskom tržištu uslovilo rast i na domaćem

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, je za Klix.ba kazao da su cijene određenih žitarica porasle na svjetskom, ali na domaćem tržištu nisu. Uz to, kako je dodao, u FBiH je ostala ista i otkupna cijena pšenice koja se kreće kao i uvijek od 25 do 30 feninga zavisno od kvaliteta. Ista situacija je i sa suncokretom.

“Pretpostavljam da su se desila određena poskupljenja na svjetskom tržištu te tako primjećujem da su odmah i u našoj zemlji uslijedila poskupljenja, što mi nikako nije jasno zbog čega. Smatram da to ne bi tako trebalo jer je u FBiH cijena otkupa ista i zbog toga ne bi trebalo doći do porasta cijena. Uz to su ove godine i pšenica i suncokret dobro rodili te nema opravdanja za poskupljenje”, naveo je.

(klix.ba)