Epidemiolozi o otvaranju panonskih jezera: Postoji rizik od širenja zaraze, niko nas nije kontaktirao

Otvaranje javnih kupališta na području Tuzlanskog kantona, posebice kompleksa Panonskih jezera u Tuzli, stvorilo je nelagodu među medicinskim radnicima, ali i nadležnima u borbi protiv koronavirusa. Masovnija okupljanja građana smatraju neprihvatljivim zbog rizika od mogućeg širenja virusa.

Dok građani lagodno odlaze na gradsku plažu i uživaju u slanoj vodi, epidemiolozi poručuju da ih niko nije kontaktirao vezano za davanje mišljenja o otvaranju ovog kompleksa.

Slana jezera u Tuzli zvanično su počela raditi prošlog petka, a menadžment Javnog preduzeća Pannonica istakao je da su poduzete sve higijensko-epidemiološke mjere. Također, naveli su i da je osigurana fizička distanca te ove sezone broj prisutnih na tri jezera maksimalno može iznositi pet hiljada, umjesto ranijih 15.

S druge strane, iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona navode da ih niko nije kontaktirao za mišljenje ili savjet prilikom donošenja odluke o početku sezone na kompleksu Panonskih jezera.

“Zavod za javno zdravstvo TK nije dobio poziv vezano za konsultacije povodom otvaranja Panonskih jezera. Odluku o otvaranju je donio Gradski krizni štab koji također u svom sastavu ima epidemiologa, a poznato mi je da se on nije složio s tim. Mi nismo ti koji možemo nešto zabraniti. Epidemiolozi se ne pitaju za sve jer je ovdje zastupljena privreda, ekonomija, ali i politika”, kazala je epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo TK Jasmina Brkić-Džambić.

O tvrdnjama menadžmenta Pannonice da postoje istraživanja koja pokazuju da se virus ne može širiti u slanoj i hlorisanoj vodi, epidemiologinja nije mogla govoriti. Podsjetila je da koronavirus izaziva respiratornu infekciju te da se širi bliskim kontaktom, kapljičnim putem, ali i boravkom u zatvorenom prostoru sa zaraženom osobom, indirektno preko kontaminiranih predmeta.

“Nakon što su naše kolege otišle na mjesto (kompleks Panonskih jezera, op.a.) rečeno im je da će na ulazu biti osigurana dezinfekcija ruku i nogu, odnosno obuće te da će biti ispoštovana distanca. To je isto rečeno i za kafiće, ali mi vidimo drugačiju sliku u gradu. Mi to ne možemo kontrolisati, za to su zadužene inspekcije, policija i slično”, navela je Brkić-Džambić.

Masovnije okupljanje građana na javnim kupalištima, ali i u ugostiteljskim objektima ne podržava ni direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović. Kako navodi, potrebno je pronaći mjeru između zdravstva i privrede.

“Znamo da ako nema ekonomije nema ni novca za zdravstvo. Vi ćete sada na portalima vidjeti više kako se ljudi kupaju na javnim kupalištima nego što se priča o zdravstvenom sistemu. Također, počele su mature, proslave vjenčanja i završetaka školovanja na fakultetima. Kako se narodski kaže, gida do gide, uz vrisku do kasnih doba”, ogorčeno navodi Jusufović.

Kako ističe, o koronavirusu ne treba pričati, već djelovati.

“Otvaranje javnih kupališta je na dušu onih odgovornih. Te ljude treba pitati šta misle o pandemiji. Trebam li isprazniti jednu bolnicu poput Klinike za interne bolesti i osigurati je za kupače? Ako budemo nastavili ovakvo ponašanje, možemo napraviti još tri bolnice. Građani neka idu na kupanje, to je njihovo pravo, ali i za to treba biti neko odgovoran”, naveo je Jusufović.

Na području Tuzlanskog kantona, prema posljednjim podacima aktivna su 393 slučaja zaraze koronavirusom, a od toga je 31 na bolničkom liječenju.

(klix.ba)