Facebook će označavati sadržaje ruskih i kineskih državnih medija

Društvena mreža navodi da će tokom ljeta blokirati sve reklamne sadržaje iz Rusije i Kine koji ciljaju korisnike u SAD-u.

Kompanija Facebook najavila je da će ubuduće početi posebno označavati ruske, kineske i druge medije koji su pod državnom kontrolom te će kasnije tokom ljeta blokirati sve njihove reklamne sadržaje koji ciljaju korisnike u Sjedinjenim Američkim Državama, javlja Reuters.

Prema onome što je navedeno u djelimičnom popisu takvih medijskih organizacija, najveća društvena mreža na svijetu posebno će označiti ruski Sputnjik, iransku Press TV i kinesku agenciju Xinhua. Postupak posebnog označavanja na početku će biti primijenjen na 200-ak stranica.

Facebook neće posebno označavati nijednu novinsku organizaciju čije je sjedište u SAD-u jer su u toj firmi zaključili kako čak i oni mediji kojima upravlja vlada uživaju nezavisnost u provedbi uređivačke politike, kazao je Nathaniel Gleicher, Facebookov direktor za kibernetičku sigurnost.

Najozbiljniji slučajevi

Facebook je ranije priznao kako je propustio spriječiti da se preko njegove platforme Rusi umiješaju u američke predsjedničke izbore 2016. godine, a od tada je poduzeo mjere kako bi unaprijedio svoju zaštitu i osigurao veću transparentnost stranica i oglasa koje ova društvena mreža sadrži.

Kompanija je prošle godine objavila plan uvođenja označivanja državnih medija no to je uslijedilo upravo u jeku kritika zbog načina na koji Facebook tretira obmanjujuće i rasno motivirane objave američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Nove mjere uvode se samo nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora u SAD-u koji bi se trebali održati u novembru.

No, kroz novi pristup Facebook neće posebno označavati medije povezane s određenim političarima ili strankama koji bi, po Gleicherovim riječima, mogli pomaknuti “granice koje su veoma, veoma skliske”.

“Ono što sada želimo je krenuti od najozbiljnijih slučajeva”, kazao je. 

Kina upozorila na ideološku pristranost

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang kazao je u petak novinarima u Pekingu kako društvene mreže ne bi smjele selektivno postupati prema medijima i sprečavati njihov rad.

“Nadamo se da relevantne društvene mreže mogu ostaviti po strani ideološku pristranost i zadržati otvoreni i prihvatljivi pristup ulozi koju mediji imaju u bilo kojoj zemlji”, kazao je on.

Facebook nije prva firma koja poduzima ovakve mjere, podsjećaju agencije.

Prethodno je YouTube, čiji je vlasnik Googleov Alphabet Inc, još 2018. počeo identificirati videokanale koji objavljuju vijesti, a pod državnom su kontrolom.

Izvor: Agencije