GORAN MILANOVIĆ ZA JUTARNJI ‘Nisam više pozitivan, ali osjećam se jednako loše. Ne znam što reći, formalno sam zdrav, ali sa mnom nešto nije u redu’

Senjski konobar Goran Milanović (34) prvi je stanovnik Ličko-senjske županije koji je obolio od koronavirusa, ali i jedini koji je od te bolesti u ovoj županiji do sada ozdravio.

Bolje rečeno, više nije “pozitivan” jer se i dalje osjeća gotovo jednako loše. Pretpostavlja da se zarazio na austrijskoj granici kada se vraćao kući sa sezonskog posla s kolegom, s kojim je proveo šest sati u vozilu, a koji se nije zarazio.

11 dana zdrav

Čim je došao kući, 13. ožujka, ostao je u karanteni, a četiri dana kasnije nalazi su pokazali da ima virus. Kaže nam da nije izgledalo strašno. Tijekom dana sve bi bilo u redu, u večernjim satima rasla bi mu tjelesna temperatura te je osjećao da otežano diše. Otprije 11 dana njegovo je ime na popisu osoba koje su preboljele Covid-19.

  • Ne znam što bih rekao, formalno sam zdrav, ali osjećam da sa mnom nešto nije u redu. Temperatura mi nenadano skoči na 37 do najviše 37,1 stupanj i onda za pola sata nestane. Potpuno sam izgubio tek, a s time i pet kilograma. Bole me pluća.

Prisiljavam se jesti, nemam nikakvu želju za jelom. Boli me želudac. Najviše me zabrinjavaju otkucaji srca, koji budu i do 150 u minuti, a bez ikakvog napora. Sve što radim je da odem od sobe do toaleta – priča nam zabrinuti Goran.

Za vrijeme bolesti, kaže, nije primao nikakvu terapiju.

  • Nitko me nije zvao niti išta pitao od liječnika, sve što se radilo nekako je išlo na moju inicijativu, od vađenja krvi nadalje, a tako je i danas. Obratio sam se za pomoć svojem obiteljskom liječniku, a on mi kaže da mu dođem kod prozora jer ne želi sa mnom imati kontakt iako sam negativan – priča nam Goran.

Kaže da mu je liječnik prepisao tablete za smirenje i uputnicu za nošenje holtera. No, kako redovite pretrage ne može obaviti u ovim izvanrednim okolnostima, strahuje za zdravlje.

  • Čekat ću ga najmanje tri mjeseca, a ne znam što će biti sa mnom do tada – kaže.

Ostao bez posla
Kako zbog zdravlja tako i zbog životnih okolnosti oko njega, zbog toga što više nema gdje raditi u inozemstvu, ali ni u rodnom gradu, a nema gdje niti popiti kavu, ovaj mu je virus, kaže, donio velike nevolje.

Prema posljednjim službenim podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom, do jučer u 14 sati u Hrvatskoj se oporavilo ukupno 869 osoba, a u 24-satnom periodu između utorka i srijede od Covida-19 ozdravilo je još 68 pacijenata.

Najveći dnevni porast broja oporavljenih, odnosno osoba koje su preboljele Covid-19, iznosi 94 i zabilježen je 19. travnja, a u posljednja četiri dana svakodnevno se bilježi veći dnevni porast broja oporavljenih od porasta broja novozaraženih. Iako taj podatak nije presudan za ocjenu da je širenje epidemije koronavirusa definitivno zaustavljeno, svakako je jedan od pozitivnih indikatora koji sugeriraju da je širenje zaraze u Hrvatskoj manje-više pod kontrolom.

Prvi slučaj oporavka od zaraze koronavirusom u Hrvatskoj je zabilježen 12. ožujka – 17 dana otkako je registriran prvi slučaj infekcije. Broj oporavljenih od tada je polako rastao, a 11. travnja prvi je put zabilježen veći dnevni porast broja oporavljenih (92 osobe) od porasta broja novozaraženih (39).

Da širenje zaraze lagano posustaje, sugerira i analiza britanskih znanstvenika, objavljena u jučerašnjem broju Jutarnjeg lista, koja pokazuje da je reprodukcijski broj u Hrvatskoj pao na 0,8 – odnosno, da deset zaraženih osoba u prosjeku infekciju prenese na samo osam drugih osoba. To je, očigledno, podatak koji jasno ukazuje na usporavanje širenja zaraze koronavirusa.

Hrvatska je u 58. danu od pojave koronavirusa upisala 42 nove zaraze, što činu ukupnu brojku od 1950 oboljelih osoba. Brojka je malo veća nego prethodnih dana, ali i dalje smo u povoljnoj epidemiološkoj situaciji s ukupnim padom broja oboljelih.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je do sada testirano 27.614 ljudi, a u posljednja 24 sata njih 1350.

Nema preminulih

  • Pozitivno je 7,06 testiranih, što je i dalje blago silazan trend. Dobra je vijest da nemamo preminulih, tako da se brojka zadržala na 48 smrtnih slučajeva od infekcije Covida-19 – rekao je Beroš.

Na respiratoru je, u odnosu na dan prije, jedan pacijent više, što znači da mehaničku pomoć u ovom trenutku treba 19 osoba. Hospitalizirano je 314 ljudi. Oporavljenih je ukupno 869, od čega je 457 oporavljeno i otpušteno iz bolnica u kojima su se liječili, a ostatak je bio na kućnom liječenju.

  • Prema Londonskoj školi, u Hrvatskoj reprodukcijski broj R koji je najbolji parametar i pokazuje širenje infekcije je 0,8. To znači da jedan oboljeli zarazi jednog u okolini – naglasio je Beroš, ustvrdivši da to pokazuje da mjere daju rezultate. Zahvalio je građanima koji mjere poštuju, medijima koji ih komuniciraju i stručnim članovima Stožera koji su ih osmislili.

Povećan broj ima veze i s Domom za starije i nemoćne u Koprivnici, gdje je prošlog tjedna došlo do proboja virusa, a najnovija testiranja pokazala su veći broj zaraženih. Naime, oboljelo je 13 korisnika, dva zaposlenika i dva kontakta.

Rezultate inspekcije o Domu za starije i nemoćne u Splitu, koji su trebali biti gotovi jučer, još ćemo malo pričekati. Naime, ministar Beroš je rekao da je riječ o kompleksnom poslu u kojem sudjeluje više različitih ministarstava te da nalaze očekuje uskoro.

Što se tiče popuštanja mjera, koje bi Vlada danas trebala predstaviti, Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je da će se ponajprije ići na gospodarski oporavak uz što manju mogućnost širenja koronavirusa.

Jutarnji list