Htio brzu zaradu od korone, evo kako je završio

U želji da brzo i dobro zaradi od pandemije koronavirusa, jedan Amerikanac je nakupovao ogromne količine sredstava za higijenu, koje je potom onlajn preprodavao višestruko skuplje, ali su ga u toj ideji spriječile platforme za e-trgovinu.

Nakon što je koronavirus odnio prvu žrtvu u Sjedinjenim Američkim Državana, Met Kolvin je sa svojim bratom Noom, počeo da prazni police marketa od Tenesija do Kentakija, kupujući sredstva za dezinfekciju kako bi ih preprodavali preko interneta.

Na 2.100 kilometara dugačkoj ruti uspjeli su da sakupe 18.000 boca sanitetskih sredstava i odmah počeli da ih preprodaju preko Amazona. Met je potvrdio kako je prvih 300 boca odmah prodao po cijeni od osam do čak 70 dolara po jedinici, što mu je donosilo višestruko više novca u odnosu na uloženo.

I dok je za mnoge on bio „profiter od pandemije“, za njega je ovakav „poslovni“ poduhvat predstavljao „ludu zaradu“, piše New York Times.

Međutim, narednog dana Amazon je povukao kompletnu njegovu ponudu, kao i hiljade drugih ponuda sredstava za higijenu, maramica i maski.

Internet trgovac je suspendovao pojedine prodavce upozorivši ih da će, ukoliko nastave sa povećavanjem cijena, njihovi nalozi biti ugašeni. Isti princip ubrzo je upratio i eBay, prenosi BizLife.

Ne zna kako da se riješi robe

Sada, dok milioni ljudi uzaludno potražuju sanitetski materijal kako bi se zaštitili od širenja koronavirusa, Kolvin je „zaglavljen“ sa 17.700 boca sredstava za dezinfekciju i bez ideje kako da ih se riješi, odnosno proda.

– Od situacije u kojoj sam vidio potencijalno veoma dobru finansijsku dobit za moju porodicu, došao sam do faze: šta da sad radim sa svim ovim? – iskren je Met Kolvin, koji sada čak razmišlja da dio nagomilane robe donira.

Kolvin je, vjerovatno, jedan od mnogih trgovaca koji su gomilali zalihe sredstava za higijenu, maski…

Amazon je potvrdio kako je uklonio brojne proizvode sa platforme i suspendovao naloge hiljade e-trgovaca zbog „napumpavanja“ cijena proizvoda vezanih za pandemiju koronavirusa.

Amazon, eBay, Walmart, kao i druge platforme za onlajn trgovinu pokušavaju da spriječe prodavce da preko svojih naloga ostvaruju ekstra zaradu od krize po javno zdravlje.

Mnogi trgovci su već uveliko „počistili“ lokalne trgovine i počeli sa preprodajom preko internet, prenosi BizLife.

(biznisinfo)