Humanitarna pomoć je raspoređena, ostali logistički problemi

Vijeće ministara BiH na svojoj sjednici održanoj 28. maja ove godine donijelo je odluku o raspodjeli humanitarne pomoći koja je stigla u našu zemlju za vrijeme pandemije koronavirusa, potvrđeno je za „Avaz“ iz Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje.  

Iako je današnja sjednica ovog tijela prekinuta zbog nedostatka kvoruma, rečeno nam je da su sve potrebne odluku za raspodjelu pomoći već donesene i da je problem logistike.

Za danas su bile planirane tri tačke dnevnog reda: 1. Provođenje postupka prijema i raspodjele međunarodne pomoći, 2. Informacija o trenutnim važećim mjerama i izmjenama mjera i 3. Razno (informacija o realizovanim repatrijacijama, poplave i sl.).

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj 28. maja donijelo je na prijedlog Ministarstva sigurnosti Odluku o raspodjeli međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u opremi i drugim sredstvima. 

– Radi se o međunarodnoj pomoći dobijenoj od vlada Republike Hrvatske, Republike Poljske, Države Katar i nevladinih organizacija i pojedinaca iz Narodne Republike Kine. Pomoć se raspoređuje u skladu sa principima za raspodjelu, i to Federaciji BiH 61,5 posto, Republici Srpskoj 37,5 posto i Brčko distriktu BiH 1 posto. Federacija BiH će dobijenu međunarodnu pomoć podijeliti sa 10 kantona u jednakom omjeru, po 50 posto. Pomoć se sastoji od zaštitnih maski, rukavica, šatora, vreća za spavanje, deka, spužvastih podmetača, alkohola, zaštitnih naočala, vizira, zaštitnih odijela i infracrvenih termometara – pojašnjeno je iz Vijeća ministara BiH.

(avaz.ba)