Indijska tvrtka Zydus počinje s testiranjem cjepiva za koronu na ljudima

INDIJSKA farmaceutska tvrtka Zydus potvrdila je u srijedu kako su njeni stručnjaci počeli na ljudima klinički testirati moguće cjepivo za covid-19. 

Prve doze DNA cjepiva na bazi plazme pod nazivom ZyCoV-D primijenjene su danas radi testiranja na ljudima, objavila je tvrtka u priopćenju.

To je cjepivo prouzročilo snažnu imunološku reakciju tijekom testiranja na životinjama poput miševa, štakora, zamoraca i zečeva. Do sada nisu registrirane nuspojave štetne po zdravlje.

“Kod zečeva su primijenjene doze tri puta veće od onih namijenjenih ljudima i one su se pokazale kao sigurne i imunogene”, objavila je tvrtka.

Tvrtka navodi kako platforma DNA cjepiva koju su razvili može biti upotrijebljena za eventualnu prilagodbu cjepiva, u roku od nekoliko tjedana, u slučaju mutacije koronavirusa s ciljem osiguranja potpune učinkovitosti.

Zajedno s nekolicinom drugih država Indija ubrzano traga za cjepivom protiv bolesti covid-19 kako se broj oboljelih i umrlih povećava.

Nakon SAD-a i Brazila, Indija je na trećem mjestu među državama najteže pogođenim pandemijom s više od 930 tisuća slučajeva zaraze te s više od 34 tisuće smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, podaci su indijskog ministarstva zdravstva.

U utorak je zabilježeno 30 tisuća novih slučajeva, dok su 582 osobe umrle.

HINA