Italija: Broj oboljelih 69.176, u jednom danu umrlo 743 ljudi

Broj zaraženih koronavirusom u Italiji vjerojatno je deset puta veći nego što pokazuju službene brojke, rekao je u utorak čelnik talijanske Civilne zaštite

Talijanske vlasti objavile su nove brojke oboljelih od korona virusa u toj zemlji: imaju 5249 novih oboljelih, tako da je ukupan broj 69.176, a broj umrlih 6.820. U zadnja 24 sata preminulo je 743 ljudi, što je drugi najveći broj smrtnih slučajeva od korona virusa u jednom danu.  Italija je zemlja s najviše zaraženih i umrlih od Covida-19, a ondje je stanje najteže u sjevernoj pokrajini Lombardiji. 

Broj zaraženih koronavirusom u Italiji vjerojatno je deset puta veći nego što pokazuju službene brojke o 64.000 ljudi, rekao je u utorak čelnik talijanske Civilne zaštite.  

– Omjer jednog potvrđenog slučaja na svakih 10 je vjerojatan – rekao je za La Repubblicu Angelo Borelli, čelnik talijanske Civilne zaštite. Vjeruje da bi u Italiji moglo biti zaraženo 640.000 ljudi.  U Italiji je umrlo 6.077 ljudi u jedva mjesec dana čime je ta zemlja postala najpogođenija u svijetu i u kojoj je gotovo udvostručen broj smrtnih slučajeva u odnosu na Kinu u kojoj se virus pojavio krajem prošle godine.  Epidemija će gotovo sigurno ostaviti talijansko krhko gospodarstvo na koljenima, a većina poduzeća će se zatvoriti. 

Talijanska vlada želi da se sredstva fonda za pomoć zemljama u eurozoni koriste bez ograničenja.  Trenutni Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) može pomoći zemljama eurozone samo pod uvjetom da prilagode svoje ekonomske politike i prevladavaju probleme koji su ih natjerali da potraže financijsku pomoć. Zamjenik talijanskog ministra gospodarstva Antonio Misiani rekao je za Reuters da su takva ograničenja suvišna u krizi koronavirusa.  “Jedini prihvatljivi uvjet je korištenje resursa ESM-a za upravljanje izvanrednim zdravstvenim i ekonomskim situacijama”, rekao je Misiani i otvorio prostor za moguću bitku s Bruxellesom oko najboljeg načina izlaska iz ove krize.

24sata.hr