Japanci napravili traktor iz snova – Kubota X

Futuristički vojni robot vjerojatno je prva misao koja pada na pamet kad pogledate ovu grdosiju na četiri gusjenice. Izgleda opako i spremno za bitku, a oružje skriva negdje ispod karoserije, zar ne? Stvarnost je nešto posve drugo, što ovom autonomnom vozilu zapravo daje još veći kul faktor.

Na prvi pogled Kubota X doima se kao neka vrsta vojnog robota posve spremnog za borbu, no u stvarnosti je riječ o autonomnom traktoru. “Traktoru iz snova”, kako ga naziva sam proizvođač Kubota.

Ovaj izgledom čudesan električni traktor pogoni umjetna inteligencija, koja isto tako odlučuje treba li zemlju obraditi, posijati sjeme i slično. Za te odluke uzima meteorološke podatke te podatke o rastu usjeva u stvarnom vremenu.

Traktor ima litijske baterije i solarne panele koji pak napajaju četiri motora – po jedan na svakoj gusjenici. Svaki motor radi posebno i svaka gusjenica može se pojedinačno kontrolirati, što tom traktoru omogućuje posve precizno kretanje u polju.

Japanski proizvođač odlučio se na gusjenice umjesto kotača, radi boljeg držanja na tlu, a to traktoru omogućuje okretanje za 360 stupnjeva uže od bilo koje klasične konkurencije.

To nije sve, njegova visina u odnosu na gusjenice također je podesiva pa kad mu treba veća stabilnost, on jednostavno može spustiti centar ravnoteže spuštanjem karoserije niže u odnosu na gusjenice.

zimo.hr