KOD NAS NIKO NIŠTA: Vlasti u BiH prepustile privredu koronavirusu! Hrvatska i Srbija već hitno reagovale

Pasivnost domaćih vlasti česta je pojava, ali aktuelni nerad i nepreduzimanje ikakve akcije po pitanju prevencije ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa su frapantni.Dok su prekjučer i jučer vlade naših susjeda donijele setove hitnih mjera, jučerašnja sjednica Vlade FBiH u Mostaru nije tretirala bh. ekonomiju. Premijer Fadil Novalić, njegovi ministri i saradnici na jučerašnjem zasjedanju u Mostaru nisu otišli dalje od zdravstvenih i higijenskih mjera.

Sve ove dane poslovni sektor i ekonomska struka apeluju na nadležne da su neophodne hitne i odlučne mjere, ponajviše kroz porezno rasterećenje.

Hrvatski premijer Andrej Plenković prekjučer je kazao da je cilj naći mjere koje će pomoći tamošnjim poduzetnicima kada je riječ o likvidnosti.

“Priritet je održanje radnih mjesta. Založit ćemo se za likvidnost davanja, odnosno poreza i prireza. Predložit ćemo i zakonske promjene kako bismo pomogli svima koji će biti pogođeni ovom krizom. Posebno želim istaknuti da se budžet dobro puni. Nema prijetnje za plaće i penzije, želim jasno poslati tu poruku hrvatskoj javnosti”, kazao je.

Naše vlasti kao da ne shvataju ono što svijet već zna da je ekonomska opasnost koronavirusa eksponencijalno veća od rizika za javno zdravlje.

“Koronavirus je do danas u svijetu ubio više od četiri i po hiljade ljudi, ali ekonomski će osakatiti milione, posebno jer je epidemija stvorila savršenu oluju s padovima na berzi, naftnim ratom između Rusije i Saudijske Arabije i prelivanjem stvarnog rata u Siriji u novu potencijalnu migrantsku krizu”, piše ugledni Independent.

(klix.ba)