Koliko će bh. ekonomija izgubiti zbog korone

Istočnoevropske ekonomije imat će najgoru godinu od globalne financijske krize 2008., zaključak je izvještaja kojeg je objavio Bečki institut za međunarodne ekonomske studije (WIIW).

Epidemija koronavirusa već utiče na proizvodnju i znatno ograničava djelatnost u sektorima poput turizma, avio-saobraćaja, energetike i proizvodnje.

Broj prijavljenih slučajeva u Evropi svakodnevno raste, a ekonomska aktivnost je teško poremećena.

S obzirom na visok stepen neizvjesnosti, nove projekcije WIIW-a za 23 zemlje u Centralnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi (CESEE) predstavljaju skup od četiri scenarija ekonomskog učinka koronavirusa – uključujući početni nivo prije koronavirusa, „blagu” varijantu (u najboljem slučaju), „srednju“ i „ozbiljnu“ varijantu.

S obzirom na događaje posljednjih dana, najgori scenarij postao je najvjerovatniji.

Ukupno gledano, prema tom scenariju ekonomski rast CESEE-a iznosio bi 1,1 posto ove godine, što je najniže od globalne financijske krize.

Prema tim realističnim predviđanjima, ekonomski rast BiH ove godine bi iznosio 1,2 posto, za razliku od 2,5 posto koliko se predviđalo prije pojave koronavirusa. Dakle, BiH bi mogla imati 1,3 posto manji ekonomski rast.

BiznisInfo podsjeća da naš BDP iznosi preko 20 milijardi dolara, što znači da 1,3 posto predstavlja oko pola milijarde maraka, koliko će bh. ekonomija izgubiti prema ovoj prognozi.

Najgora varijanta predviđa da će širenje virusa biti obuzdano do sredine 2020. godine, i da će glavne svjetske ekonomije imati snažne i koordinirane reakcije.

Ako se jedno od to dvoje ne desi, onda će situacija biti još gora od ove navedene u izvještaju.

BiznisInfo.ba