Koridor 5C svoje obrise počeo dobivati i na dionici kod Vranduka

Radovi na izgradnji Koridora 5C na dionici koja se nastavlja nakon Zeničke obilaznice napreduju planiranom dinamikom, a uskoro će početi i gradnja glavne rasponske konstrukcije na mostovima kod Vranduka.

Radovi na Zeničkoj obilaznici trebali bi biti završeni do 25. novembra kada je planirano i svečano otvorenje novih kilometara dionice Koridora 5C kod Zenice kao nastavak na trasu koja se pruža od Sarajeva do izlaza Zenica-jug.

Nakon Zeničke obilaznice radovi se izvode i na dionicama koje vode ka Nemili, a veliki zahvati bh. kompanija već sada su vidljivi nakon izgradnje stubova za mostove koji će ići preko rijeke Bosne.

“Na poddionici Vranduk – Ponirak, koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Nemila – Vranduk i na jugu na poddionicu Ponirak – Vraca u toku su radovi na montaži krletke na srednji stub na mostu Vranduk 1. Nakon montaže bit će započeti radovi na izradi glavne rasponske konstrukcije. Na ovoj poddionici, dužine 5,3 km, predviđena je i izgradnja potpornih zidova, dva mosta, tri vijadukta i tunela”, kazali su iz JP Autoceste FBiH.

Dodali su da će izgradnjom novih 20 kilometara autoceste biti osiguran bolji pristup manjim gradovima, a uz to, poboljšat će se i bh. turistička ruta i unaprijediti trgovinski tokovi između zemalja regije, što će pozitivno utjecati i na bh. ekonomiju.

“U ovoj godini se dodjeljuju još dva ugovora za nastavak gradnje prema sjeveru. Radi se o dionicama Nemila – Vranduk i Poprikuše – Nemila ukupne dužine 11,2 kilometara”, zaključili su iz Autocesta FBiH.

Važno je spomenuti da se na ovom lokalitetu radi o dosta pristupačnijem terenu nego je to bio lokalitet Zeničke obilaznice gdje se zbog konfiguracije terena, problema s podzemnim vodama i klizištima dosta sporije radilo na izgradnji stubova za vijadukte i mostove.

(klix.ba)