Migrante su preselili, Vučjak će spaliti. Pričali smo s tim ljudima

POSLJEDNJI autobusi s migrantima napuštaju kamp Vučjak pokraj Bihaća. Jedna od najcrnjih točaka na europskom dijelu migrantskog puta od sutra će biti zatvorena. Zapravo, zatvorena je pogrešna riječ. Vučjak će biti sravnjen sa zemljom i zapaljen. 

Ni ne znaju koliko ih ostaje u šumama

Procjenjuje se da je u kampu na početku evakuacije bilo nešto više od petstotinjak nesretnika koji su se očajnički pokušavali dočepati zapadne Europe i na tom putu su zastali na krajnjem zapadu Bosne i Hercegovine, tik uz granicu s Hrvatskom i to tamo gdje je Hrvatska najtanja.

Hladno je pa se ne bune

“Stisla je zima pa se ne bune što ih odvoze u Sarajevo. Znaju da moraju preživjeti zimu ako žele nastaviti ‘game’. Neki će nepromišljeno ostati u šumama ili u gradu”, kažu nam UNHCR-ovci.

“Game”, igra, riječ je koja je ušla u govor svih koji rade s migrantima. Igra je to koja se igra za život, sanjani bolji život u zapadnoj Europi, igra skrivača s graničnim policajcima koji ih zaustavljaju na putu ka zapadu i milom ili silom vraćaju u Bosnu i Hercegovinu.

Sedam puta pokušao proći Hrvatsku

“Pet mjeseci sam proveo u Vučjaku. Sedam puta sam pokušao proći Hrvatsku”, kaže nam Vini. Kaže da je iz Indije, sjedi u autobusu u koji smo uletjeli dok policija nije gledala. Vozačima je svejedno. Vini mirno sjedi na svom mjestu i stišće malenu kartonsku kutiju u kojoj je ponio sve što ima. Uz nju, ponio je samo teški miris Vučjaka, ljepljivi zadah očajnih ljudi.

“Idemo u Sarajevo, ne znamo kakav će tamo biti kamp. Nadam se bolji od ovoga”, kaže. Primijetila nas je policija. Tjeraju nas iz autobusa, Vini ostaje sa svojom kutijom i čeka polazak na put koji će ga odvesti tristotinjak kilometara dalje od njegovog cilja. To je u životu migranata samo maleni korak unatrag, smetnja koja ih neće zaustaviti. Uskoro će proljeće pa će se i igra nastaviti.

(index.hr)