MILIJARDU DOLARA COVAX-U: Za vakcine siromašnim zemljama Britanija “uskaće” s 250 miliona

Velika Britanija je mobilizirala milijardu dolara od globalnih donatora kako bi pomogla ugroženim zemljama da pristupe vakcinaciji protiv koronavirusa zaustavljajući tako širenje zaraze.

Velika Britanija pomogla je prikupiti milijardu američkih dolara za mehanizam COVAX-a preko donatora, što će u kombinaciji sa 250 miliona funti obećane pomoći iz Velikoj Britaniji biti od velikog značaja za distribuciju milijarde doza vakcina protiv koronavirusa u 92 zemlje u razvoju.

Ova vitalna donacija bit će od pomoći za zaustavljanje širenja virusa, kao i za sprečavanje novih valova pandemije. Velika Britanija koristi budžet za pomoć, naučnu ekspertizu i diplomatsku polugu za jačanje globalnog zdravlja.

Najava pomoći poklapa se sa trodnevnom virtualnom posjetom Londonu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Guterresa, u sklopu obilježavanja 75. godišnjice UN-a.

Tokom posljednjih 75 godina, Velika Britanija je imala vodeću ulogu u pružanju podrške UN-u i zajedno su radili na jačanju međunarodne saradnje u rješavanju najvećih globalnih izazova današnjice, od koronavirusa do klimatskih promjena.

“Usred drugog svjetskog rata koji nije bio blizu završetka, Winston Churchill i Franklin Roosevelt, kojima su se kasnije pridružili čelnici Kine, Francuske i drugih savezničkih sila, hrabro su postavili viziju oslobađanja svijeta kroz saradnju. To je postala vizija UN-a, a na današnji dan prije 75 godina u Londonu je održan prvi sastanak Generalne skupštine UN-a”, kazao je Guterres.

Guterres je zaključio da mu je čast posjetiti Veliku Britaniju u vrijeme globalnih previranja, kako bi obilježio ovaj značajni dan te kako bi obnovili zajednički cilj, a to je prevladavanje globalnih izazova.

Dominic Raab, ministar vanjskih poslova Velike Britanije, rekao je:

“Velika Britanija sa saveznicima dovela do toga da milijardu doza vakcine protiv koronavirusa učini dostupnom ranjivim zemljama, i to na 75. godišnjicu UN-a”.

Zaključio je da će Velika Britanija biti sigurna od koronavirusa samo kada svi budu sigurni, zbog čega su usredotočeni na globalno rješenje problema.

(klix.ba)