Njegovo veličanstvo božur

Plemeniti božur biljka je koja kreće s cvatom u svibnju i poznata je kao dugoročna biljka koja nadraste svoje vlasnike.

Uz božur u svibnju cvatu i perunike, klinčići, ivančice, zvončići, i druge proljetne trajnice. Božur se danas može vidjeti u gotovo svakom vrtu.

Što je božur?

Izvorno latinsko ime ove biljke je paeonija i dolazi iz porodice žabnjaka. U našim krajevima ovu predivnu proljetnicu zovu i majska ruža. Zeljasta je biljka i trajna je. Božur najčešće nije osjetljiv na vanjske uvjete tako da mu ne smetaju svibanjske kiše niti hladne temperature. Lišće je s višestrukim režnjevima, a iznad njih se nalaze veliki cvjetovi božura. Cvjetovi božura veliki su i krupni – promjer vršnog cvijeta može biti od 12 – 17 cm. Boje cvjetova božura mogu biti bijela, ružičasta ili crvena.

božur

Kako uzgojiti božure?

Najpovoljnije vrijeme za sadnju božura je kasno ljeto ili rana jesen – kolovoz i rujan. U to vrijeme najpovoljnije je saditi, dijeliti i presađivati božure. Prije sadnje tlo je potrebno duboko prekopati i obilno pognojiti zrelim kompostom.

Dijelove zadebljalog vretenastog korijena koji su poprilično krhki, s najmanje 2-3 dobro razvijena pupoljka posadite plitko, na razmak od najmanje 60 cm. Cilj je da ružičasti pupovi na korijenovu vratu budu pokriveni sa samo nekoliko centimetara zemlje. Nemojte ga preduboko posaditi jer onda nekoliko godina neće procvasti.

Cvatnja božura ne traje dugo – od 6 do 8 tjedana. Veliki cvjetovi lako poglenu do zemlje, posebice ako se natope kišom ili rosom. Poduprite im cvat štapovima i redovito otkidajte ocvale cvjetove.

Ljeti povremeno polijevajte božure kako bi se listovi i cvjetovi normalno razvijali. U kasno ljeto biljke pognojite kompostom, a u jesen stabljike odrežite do zemlje. U proljeće tlo ispod biljaka obogatite usitnjenim lišćem, korom i travom. Cilj je da korijenje uvijek ima dovoljno vlage.

Božuri mogu stajati u vazi i do 10 dana.

Većina vrsta ima prekrasan, lagan miris. Neki počinju mirisati tek kada ih se ubere i stavi u vazu. A njegov intenzitet može varirati ovisno o dobu dana i temperaturi

Ne pokušavajte se riješiti mrava s okruglih cvjetnih pupoljaka, jer im oni ne štete. Najviše ih ima kada pupoljci počnu “oticati” jer se hrane njihovim slatkim sokovima. Tako čak pomažu da se što prije otvore. Čim u cjelosti procvjetaju, mravi će nestati.