Općina Stari Grad: Počela je sanacija regionalnog puta Dariva-Hreša

Počeli su radovi na rehabilitaciji regionalnog puta Dariva-Hreša R447, dionica Dariva-Mošćanica, u dužini od 450 metara. Radovi se izvode od mosta Bosansko-turskog prijateljstva na Obhodži prema Darivi, a projekat zajedno realizuju Općina Stari Grad i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo.

Radi se o regionalnoj cesti koja je od velikog značaja za stanovnike Mošćanice, Gazijinog Hana, Faletića, Baruthane, Nova Baruthane, Hladivoda i drugih naselja koji broje više od 1.500 domaćinstava. Osim privatnih vozila, ovom cestom kreću se i vozila javnog gradskog prevoza, a ona je i od velikog značaja za Kanton Sarajevo, s obzirom da je prva alternativna cesta u slučaju nezgoda na cesti M-5 Sarajevo-Pale.

Radove na regionalnom putu Dariva-Hreša R447 obišli su danas općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač. Trenutno se radi proširenje putnog pojasa uklanjanjem postojeće stijene i izmještanjem četiri stuba električne energije. Nakon toga radit će se iskop, uklanjanje starog asfalta na kompletnoj dionici i asfaltiranje.

“U saradnji sa Direkcijom za puteve prije pet godina završen je donji dio ceste koji nije bio u funkciji od davne 1987. godine zbog tadašnjeg klizišta. Ovo je sada nastavak radova do mosta na Obhodži i u pitanju je veliki i vrlo zahtjevan projekat. Cesta će na ovom dijelu biti mnogo šira što će značiti kraj problemima vozača većih vozila. Riječ je o investiciji višoj od 300.000 KM, veći dio od 70% obezbijedila je kantonalna Direkcija za puteve, a ostatak Općina Stari Grad”, izjavio je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač kazao je da su regionalne saobraćajnice njihova najbitnija nadležnost, od velikog su značaja za cijeli Kanton Sarajevo.

“Cilj je proširiti ovu cestu po standardima sigurnosti, a to je do 5,9 metara gdje je to moguće. Pored novog asfalta, projekat obuhvata I novu horizontalnu i vertikalnu saobraćajnu signalizaciju, ali i odvodnju površinskih voda i drenažu, što je od vitalnog značaja za jednu cestu u ovakvom području. Plan nam je u idućim godinama nastavljati sa ovim, ali i ostalim značajnim infrastrukturnim projektima,” kazao je Kovač.

Mjesna zajednica Mošćanica je teritorijalno najveća mjesna zajednica u općini Stari Grad i svojom površinom obuhvata 1/3 kompletne općine. Prilazni putevi ovoj mjesnoj zajednici, konkretno regionalni put Dariva-Hreša R447, od velikog je značaja, ali u stanju u kakvom je dosad bio nije pružao mogućnost odvijanja saobraćaja za veće kamione i autobuse. O tome je govorio i jedan od stanovnika Mošćanice, Mirsad Lelo.

“Ovaj projekat znači mnogo za sve stanovnike Mošćanice jer je ova saobraćajnica desetinama godina ‘usko grlo za svu komunikaciju i saobraćaj, pogotovo teških vozila. Na naše područje nikada nije došao veći kamion upravo zbog stanja ceste i ovdje je riječ o velikom poduhvatu za naše mjesno područje”, kazao je Lelo.

Rok za izvođenje ovih radova je 60 kalendarskih dana.

Inače, u oktobru 2015. godine urađena je rekonstrukcija dijela regionalnog puta R 446 Dariva – Hreša, čime je ponovo vraćen u funkciju put koji se nije koristio još od 1987. godine. Radove na rekonstrukciji regionalnog puta R 446 Dariva – Hreša 2015. godine finansirala je Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, iznosom od 330.000 KM. Prije izgradnje puta, bilo je potrebno u koritu rijeke Mošćanice izgraditi potporni zid dužine 61 metar i visine tri do šest metara. Osim toga, urađena je zaštita kosine od klizišta, a dužina kompletne dionice novoizgrađenog puta je oko 250 metara.

(klix.ba)