Pilav: U fazi smo uvođenja restriktnih mjera

Predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pilav uputila je apel građanima da budu odgovorni prema svom zdravlju i zdravlju drugih tako što će poštivati donesene mjere i preporuke.

– Trenutan broj aktivnih slučajeva u Kantonu Sarajevo je 265, što znači da je u junu došlo do porasta broja novozaraženih. Ponovo smo u fazi uvođenja restriktnih mjera. U petak je donesena nova naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, i odnosi se na privremenu obustavu socijalnih ustanova, na ograničenje rada ugostiteljskih objekata, na obavezno nošenje zaštitne opreme i na ograničavanje broja lica koji će pristustvovati javnim skupovima na otvorenim i zatvorenim prostorima – kazala je Pilav.

Epidemiološka situacija se mijenja, ali je pod stalnim nadzorom. U Kantonu Sarajevo, istakla je, nema detektovanih aktivnih žarišta koronavirusa.

– Od aprila u Srajevu nema smrtnih ishoda. Ukupno je u KS-u izvršeno 12.341 testiranja na koronavirus. Apelujem još jednom na građane koji imaju bilo kakav akutni respiratorni simptom da ostanu u svojim domovima i da se jave porodičnom ljekaru ili nadležnim domovima zdravlja – kazala je Pilav.

(avaz.ba)