Pitanje prelaska granice s Hrvatskom postalo predizborna igra

Vijeće Evropske unije danas je objelodanilo spisak zemalja čiji će građani od sutra moći preći granice Evropske unije. BiH nije na tom spisku. Istovremeno, Hrvatska je ukinula obaveznu 14-dnevnu samoizolaciju za one koji dolaze iz BiH.

Liberalizirati režim

Ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman jučer je, pak, kazao da će Hrvatska poštovati preporuke Evropske komisije u pogledu otvaranja granica. Dodao je da će po ovom pitanju postupati koordinirano s drugim državama EU te da građani BiH u tranzitu neće imati problema, kao ni da će problema biti na dan izbora.

Zastupnik Hrvatske u Evropskom parlamentu Predrag Fred Matić (SDP) za „Avaz“ je kazao da niko ne zna šta će se dešavati s tim spiskom država čijim će građanima biti odobren ulazak u države članice EU.  

– Do sada smo saznali da virus neće na vjernike, ne napada nedjeljom, a sada vidimo da prepoznaje i nacionalnosti. Odjednom mi otvaramo od sutra (danas, op. a.) granicu s BiH, zbog izbora, naravno, da mogu ovi s dvojnim državljanstvom doći i glasati. Za dalje ne znam, tačnije ne znam šta će biti s građanima koji nemaju dvojno državljanstvo. Po meni je logično da se granica otvori za sve. Poruke da se HDZ bori za BiH u europskim institucijama podsjeća na onaj vic koji se završava rečenicom „nemojte nas više braniti“ – istakao je Matić.  

Ressler: Neće biti samoizolacije za građane BiH

Zastupnik Hrvatske u Evropskom parlamentu Karlo Ressler (HDZ) kazao je za „Avaz“ da je shvatljiva odluka o privremenom zatvaranju granice širom Evrope.

– Sada je potrebno, uz pridržavanje epidemioloških mjera, omogućiti prekogranično kretanje i radi privrednog oporavka. Svakodnevne veze između Hrvatske i BiH su osobito snažne i u interesu je obje države da se one olakšaju u mjeri u kojoj je to moguće. Naš stav je jasan. Svi koji ulaze u Hrvatsku morat će se pridržavati svih epidemioloških mjera – pojasnio je Ressler.

(avaz.ba)