Plasman dva nova vlastita proizvoda na regionalno tržište u 2021. – FTM d.o.o. Novi Travnik

Vrhunski kvalitet proizvoda i pratećih usluga zaštitni je znak kompanije FTM d.o.o. Novi Travnik, lidera u regionu u proizvodnji PVC i aluminijsko- građevinske stolarije, te aluminijsko-staklenih fasada i krovova, koja 90 posto svoje proizvodnje izvozi na tržište EU.

Kompanija FTM iz Novog Travnika prezentirat će u 2021. godini dva nova vlastita proizvoda na regionalnom tržištu : Parametric Smiley fasadu od istegnutoga metala, čiji su isključivi vlasnik industrijskog dizajna, te ponuditi kompanijama vlastito softwersko rješenje ControllingERP za efikasnije upravljanje poslovnim procesima.

Prema riječima Gabriele Rijić,direktorice i menadžerice za QMS i EMS, koja je zajedno sa svojim suprugom Tihomirom Rijićem suvlasnik kompanije FTM d.o.o. Novi Travnik, ulaganja u infrastrukturu su presudna za dobar proizvod.

„Predost Parametric Smiley fasada od istegnutoga metala, čiji smo i vlasnik industrijskog dizajna u BiH, Srbiji, Turskoj i EU je to da je pogodna za brzo i efikasno uređenje dotrajalih fasada na poslovnim objektima. Ovu vrstu fasada odlikuje jednostavno održavanje, velika mogućnost izbora boja, kao i dugotrajnost, a istovremeno pogodna je i kao djelimična zaštita od sunca“, istaknula je Rijić.

ControllingERP-vlastito softversko rješenje

Drugi novi proizvod kompanije FTM je vlastito softwersko rješenje ControllingERP, čija je osnovna misija upravljanje i praćenje svih poslovnih procesa, prvenstveno njihove efikasnosti i efektivnosti, te predstavlja osnovu za razvijanje funkcije Kontroling u poduzećima. Implementaciju ControllingERP već su uradili u dvije firme, u BiH i u Srbiji.

„ControllingERP je prvenstveno nastao za naše potrebe, a sada smo spremni ponuditi ga i tržištu. Samo ime, kao i ideja programa je trenutno zaštićena u BiH, Hrvatskoj,Srbiji , Sloveniji , Njemačkoj i Austriji. Nadamo se da će naše softwersko rješenje naći kupce koji sa nama dijele isto mišljenje u vezi potrebe upravljanja efikasnošću poslovnih procesa. ControllingERP  prati svaki korak unikatnih projekata, kako bismo prepoznali mogućnosti poboljšanja i jasnijeg odlučivanja“, naglasila je Rijić.

Kako dalje navodi direktorica kompanije FTM, ControllingERP je prvenstevno namijenjen srednjim poduzećima, koja se bave proizvodnjom. Glavna ideja programa je mjerenje i upravljanje efikasnošću složenih projekata, koje omogućuje brzo i jednostavno prepoznavanje neproduktivnosti i neefikasnosti u stvarnom vremenu.

„U svakom poduzeću koje se bavi proizvodnjom,   projekti se razlikuju prema veličini, složenosti procesa i ulaganja materijala i rada. Svaki projekt prolazi mnogo faza. Svaki dio procesa crpi resurse: vrijeme, materijal, kompletnu infrastrukturu i mora biti pokriven radnim nalozima koji bilježe tko, što, koliko, gdje radi i koje resurse koristi.”,  istaknula je direktorica kompanije.

Osim prezentacije dva nova proizvoda, kompanija FTM početkom 2021. godine uložit će i značajne investicije u aluminijsku proizvodnju , kao i u novu liniju za proizvodnju PVC elemenata.

„Sa novim strojevima želimo postići bolju produktivnost i što je još važnije, zadržati korak sa EU proizvođačima u području projektne proizvodnje visoko sofisticiranih proizvoda. Inače, do sada smo uložili cca. 5 miliona KM u proizvodne pogone i strojeve . Želim istaknuti da je u rad puštena i fotonaponska elektrana, koja je postavljena na krovu proizvodne hale i služi nam samo za vlastitu upotrebu. Na taj način ćemo smanjiti troškove režija, što ostavlja prostor za ulaganja u neki drugi dio infrastrukture. “, tvrdi Rijić.

Poboljšali profitabilnost za 32 posto

U poslovnom planu kompanije FTM za 2021. godinu jedan od prioriteta je i zadržati profitabilnost kompanije, odnosno ostvariti prihode na istom nivou kao ove godine ili da budu nešto veći.

„Zbog pandemije COVID-19 imali smo pad prometa za 35 % u odnosu na prošlu godinu. Ali, dobra stvar je da i pored pada prometa, sama profitabilnost je bila bolja za cca. 32 % , što će nam biti jedan od glavnih parametara u kome smjeru da se razvijamo dalje i što da nudimo“, dodaje Rijić.

Kompanija FTM je obiteljsko poduzeće koje je osnovano 1997. Godie u Travniku, a danas se bave projektnom proizvodnjom aluminijskih i pvc elemenata. Njihov najprodavaniji i najprofitabilniji proizvod su staklene krovne konstrukcije, koje su unikatna rješenja.

„Usmjeravamo se ka projektnim biroima na području Austrije , prevenstveno Beča, koji su prepoznali naše prednosti, te ih nudili investitorima. Danas većinu projekata realiziramo u Beču. Prije gotovo tri godine registrirali smo u Austriji i sestrinsku tvrtku kako bismo pojednostavnili distribuciju i ugradnju. FTM je također ovlašten od auatrijskog instituta IBS za proizvodnju i ugradnju protivpožarnih elemenata na teritoriji Austrije“, istaknula je Rijić.

Izvezli preko 5 miliona KM proizvoda i usluga u EU

Proizvodnja kompanije FTM je i dalje u cijelosti smještena u Novom Travniku. Svih 50 zaposlenika usmjereno je prema ostvarenju jasne strategije, jer nakon 24 godine razvoja poduzeće se opredijelilo za fokusiranje na najsloženije visokosofisticirane projekte i proizvodnju unikatnih rješenja građevinske stolarije.

„Kompletan proizvodni pogon je smješten u proizvodnim halama površine 3500 m2, gdje je i dodatna upravna zgrada sa izložbenim prostorom. Poslovna strategija je da uvijek održavamo 50 % stalnih ključnih kupaca i 50 % povremenih . Gotovo 90% naših proizvoda plasiramo na ino tržištu. Tako je FTM u 2019. godini na tržište EU izvezao preko 5 miliona KM, što proizvoda, što vrijednosti usluga“, naglasila je Rijić.

Osnovna kokurentska prednosti kompanije FTM, zbog čega ih drugi smatraju bonitetno pouzdanim partnerom je maksimalna transparentnost u komunikaciji sa kupcem.

Znači prodajemo samo ono iza čega stvarno možemo stati. Akcenat je na dobroj uvezanosti dobavljač- projektant- kupac i mi kao proizvođač. U 24 godine koliko poslujemo, nismo imali ni jedan spor između dobavljača i naših kupaca. Svi proizvodi koje nudimo su visoko energetski učinkoviti“, kaže Rijić.

(poslovnenovine.ba)