Prilika života: Evo što u vrijeme pandemije koronavirusa rade mafijaški klanovi

Što mafijaški klanovi, najbolje organizirane strukture suvremenog kapitalizma, rade u vrijeme koronavirusa?

Dok se građani bave golim opstankom te brojem mrtvih i zaraženih, kriminalci gube svoj redoviti prostor u vijestima, a ni represivni i pravosudni aparat nije više fokusiran na njih. Pandemija je idealan okvir za poslovanje mafijaša, švercera i lovaca u mutnom: ako si gladan tražiš kruh i ne pitaš tko ga je pekao.

Ako ti treba maska ili lijek, kupiš ih i ne pitaš prodavatelja R1 račun. Izbori i svi obziri iz mirnodopskih okolnosti postaju suvišni.

Mafijaši se ekspresno prilagođavaju pandemiji, iako je nisu očekivali – piše rimska La Repubblica. Čak ni hongkonška Trijada nije se nadala ovakvoj prilici i pripremila svoje poslovanje uvjetima straha od opće zaraze. No ono što se događa od Kine preko Meksika, Kosova i Italije do Irana je brz zaokret mafijaških poduzetnika prema novonastalim okolnostima.

U Italiji je mafija odavno prodrla u vrhove medicinskog sektora, pa ‘Ndrangheta ima svoje “referente“ čak u lombardijskoj zdravstvenoj skrbi. No, pravi biznis nije krađa maski iz skladišta i njihova preprodaja, jer su Turska, Indija, Rusija, Kazahstan, Ukrajina, Rumunjska i druge zemlje zaustavile ili posve smanjile izvoz maski. Dvadeset milijuna maski, uključujući kirurške Fpp2 i Fpp3, blokirano je u zemljama proizvodnje. Tko će u ovim okolnostima dogovarati proboje granica i tranzite?

Što će se dogoditi kad se hrana ili benzin također počnu sporije distribuirati? Tko će biti u stanju zaobići sve zabrane i isporučiti robu? Zna se: mafijaši. Zato tvrtke koje prodaju i do građana dopremaju osnovne potrepštine moraju biti sigurne u svoje poslovanje, plaće i radna mjesta: svako njihovo zatvaranje i redukcija otvara prostor zločinačkim organizacijama.

Zračne luke i brodarske kompanije Istočne Europe i Južne Amerike koje se koriste za trgovinu drogom pripremaju se za dobrodošlicu novim robama koje traži tržište hitnih slučajeva. I tržište lijekova reagiralo je na epidemiju povlačenjem velikih zaliha, baš kao i tržište hrane ili droge. Nisu u Amsterdamu i New Yorku trgovci marihuanom bez veze imali eksploziju prodaje u najavi restrikcija: netko je napunio skladišta za vrijeme kad će cijene naglo poletjeti.

Mafijaške uzlete i dominaciju bilježe mnoge povijesne epidemije, poput one kolere u Napulju 1884., kad je mafija (Camorra) posve preuzela javne melioracijske radove i kompletnu obnovu grada. Ni za vrijeme kuge tadašnja aristokracija nije znala upravljati krizom, pa je sklapala ugovore s mafijom koja je preuzela opskrbne lance, kontrolu cesta, skupljanje i pokapanje leševa… Ni današnji se mafijaši, koji tradicionalno ne poštuju granice, zato nimalo ne plaše obustave Schengena, nego u hermetičnom zatvaranju granica vide uglavnom svoju priliku i korist.

Brazilski mediji javljaju kako su gansteri u favelama Rio de Janeira čak preuzeli kontrolu poštivanja policijskog sata i drugih preventivnih mjera protiv korone koje tamošnja sirotinja uglavnom ne poštuje.

“Tko se kreće ulicom ili ide u šetnju, dobit će opomenu i poslužiti kao primjer. Bolje vam je ostati kod kuće ne radeći ništa” – poručuju samoproglašeni mafijaški higijeničari sugrađanima iz slamova, ne zanemarujući ni ostale unosne biznise.

Slobodna Dalmacija