Protesti u ilidžanskom naselju Otes nakon ubistva: Država se neadekvatno bavi migrantima

U ilidžanskom naselju Otes danas su održani protesti građana koji traže od nadležnih da konkretno djeluju u migrantskoj krizi. Ovo su treći protesti od ubistva mladića Jasmina Berovića u spomenutom naselju.

Protesti su održani na mjestu gdje je Berović ubijen, a dvojica su teško povrijeđena. Za ubistvo se sumnjiče migranti, a građane je na protestima podržao i Elvis Vreto, zastupnik Naroda i pravde (NiP) u Skupštini Kantona Sarajevo.

Kako je kazao, došao je na proteste kao komšija jer živi nekoliko stotina metara od ubistva. Smatra da se državne institucije ne bave ovim problemom na odgovarajući način.

Prema njegovim riječima, migrantima i izbjeglicama koji su se ogriješili o zakon nije mjesto u Bosni i Hercegovini te da oni trebaju biti deportovani.

Nada se da je ovo prvi i posljednji ovakav slučaj te da će organi raditi svoj posao. Podsjetio je da je skupštinska Komisija za sigurnost, čiji je član, dala rok od sedam dana za provođenje zaključaka koje je donijela.

Ocijenio je da je Evropska unija pasivna po ovom pitanju, a da većina migranata i izbjeglica upravo želi doći u EU.

“Problem migrantske krize ne može snositi Bosna i Hercegovina”, zaključio je Vreto.

Od ubistva do danas su održana tri protesta. Prvi u Maloj aleji na Ilidži, a drugi u Hadžićima. Za migranta kojeg je sarajevska policija uhapsila 19. novembra se utvrdilo da nema veze s ubistvom.

(klix.ba)