Putovanje u San Francisco: 11 stvari koje trebate vidjeti

San Francisco je najskuplji grad na svijetu ako trebate unajmiti stan. Skuplji je od New Yorka, Hong Konga, Londona i Pekinga. Za najam dvosobnog stana trebat će vam 3,449 USD. Singapur, Hong Kong i Zurich su najskuplji gradovi za žvot, kad se u obzir uzmu svi troškovi.

Ni biti turist u San Franciscu nije jeftino, a opet taj grad je toliko privlačan da ga je šteta propustiti. Uhvatite li jeftinu aviokartu za San Francisco i nađete neki pogodan smještaj, vjerojatno ćete cijeniti besplatne stvari koje nudi ovaj grad.

Neke od najboljih stvari su besplatne:

  1. Promatrajte morske lavove na Pieru 39
San Francisco pier

Stotine i stotine morskih lavova lijeno leže jedan pored drugog na osunčanim dokovima San Francisca, a najbolji pogled na njih je na Pieru 39. Ove životinje nalik tuljanima znaju se glasati, a zvuk podsjeća na neko lajanje, posebno kad su zaigrani.

2. Muzej žičara

San Francisco cable car museum

Cable Car Museum ili Muzej Žičara smješten je u starom skladištu u centru San Francisca i posjetiteljima nudi fascinantan uvid u prošlost grada. Doznat ćete priču o izumitelju, proizvodnji žičara i kako se sustav razvijao. Posebno će vam se svidjeti tri primjerka žičara iz 1870-ih. I danas po San Franciscu voze žičare, iako ne toliko kao tramvaji

3. Gradska vijećnica ( City Hall)

San Francisco city hall

Gradska vijećnica San Francisca najljepša je građevina u ovom gradu, izgrađena između 1913. i 1915. godine od granita i pješčenjaka. Zanimljivo je da je ovo replika originalne zgrade koja je srušena u potresu 1899. godine. S vanjske strane pogled će vam pasti na predivnu kupolu koja imitira parišku crkvu (danas bolnicu) Val-de-Grace, no impresivna je zapravo njezina unutrašnost. Ovdje se još uvijek održavaju vjenčanja pa možda i naletite na neko.

4. Promatrajte papige blizu tornja Coit

San Francisco Coit tower

Zaista je rijetkost u SAD-u usred grada promatrati divlji život, posebno ptice, no one su čest prizor na Telegraph Hillu i duž Embarcadera, područja uz more od Piera 39 do Soutch Beacha. Smješten u Pioneer Parku upravo na Telegraph Hillu, Coit Tower odlično je mjesto za promatranje ptica jer nudi pogled od 360 stupnjeva. Predivne zeleno-crvene papige slobodno lete usred grada, tamo gdje ih zapravo ne biste očekivali.

  1. 5. Most Golden Gate
Golden Gate bridge

Golden Gate Bridge često se nalazi na TOP ljestvicama stvari koje svaki putnik treba vidjeti u životu. Ujedno je i najfotografiraniji objekt u San Franciscu. Dugačak 3 kilometra, teži 887.000 tona i obojan je u narančastu boju koja ga štiti od korozije koju nosi vlažna magla s Tihog oceana.

Predivno je promatrati most u sumrak, posebice po zimskim hladnim danima kada nebo zna biti narančaste boje, a to je nešto što možete raditi besplatno. U članku San Francisco za početnike naveli smo vam najbolja mjesta za fotografiranje mosta.

6. Golden Gate Park

San Francisco Golden Gate Park

Predivno zeleno mjesto u centru San Francisca, Golden Gate park odlično je mjesto za se odmoriti, posebice za ljetnih nedjelja kada bend zasvira u parku. Osim Konzervatorija cvijeća, niza jezera i bara, predivno uređenih vrtova, oduševit će vas i dvije stare vjetrenjače

7. The Painted Ladies

San Francisco painted ladies

Alamo Square Park s poznatim nizom kuća nazvanih The Painted ladies ponovo je otvoren za javnost nakon uređenja u 2016. Godini.

Kuće u bojama u San Franciscu dio su projekta kolorističkog pokreta koji je do 1970-ih promijenio izgled brojnih ulica i četvrti u gradu. Čak 48.000 kuća izgrađeno je u viktorijanskom i edvardijanskom stilu i između 1849. i 1915. godine i sve su bile obojane u žive boje.

Jedna od najpoznatijih ostavština su Painted ladies, niz viktorijanskih kuća u Steiner Street nasuprot Alamo Square Parka. Izgrađene između 1892. i 1896. Godine na kućnim brojevima 710-720, poznate su i kao „niz s razglednice“ zbog izuzetne vizualne atraktivnosti, u sukobu i skladu s pozadinskim neboderima.

San Francisco painted ladies

Kuće su vrlo cijenjene, a posljednja je prodana 2014. godine za 3.1 milijuna američkih dolara. Vlasnik ju je 1975. godine dobio za 75.000 dolara, a prodao ju je jer on i supruga više nisu mogli živjeti „kao u Disneylandu“ s mnogobrojnim turistima koji im non-stop fotografiraju kuću. Kuća koju su prodali najpoznatija je kao kuća iz serije „Puna kuća“

8. Lombard Street

San Francisco Lombard ulica

Jedna od najpoznatijih ulica na svijetu je vijugava i strma ulica Lombard .

Lombard street ili ulica Lombard napravljena je 1922. Godine i bila je strahovito strma. Stanari nisu mogli parkirati automobile ispred kuće. Kako bi riješili riješio problem nagiba od 27 stupnjeva koje je vrlo zahtjevno, predloženo je vijugavo rješenje s čak 8 zavoja. Nagib ulice se smanjio na samo 16 stupnjeva.

Iako je ranije bila dvosmjerna, danas je Lombardova ulica jednosmjerna (u smjeru prema dolje), a maksimalna brzina je 5 km/h.

Ulicu možete proći i pješice. Ako isprobate neki od poznatih tramvaja (na engleskom: street car) u San Franciscu, dovezite se do križanja ulica Hyde i Lombard i spustite se pješice. Inače, Lombardova ulica nije samo ovaj kratak vijugavi dio, to je prilično duga ulica koja se proteče kroz dva kvarta Russian Hill i Telegraph Hill

9. Morske orgulje

Nema samo Zadar morske orgulje. U San Franciscu postoji tzv. wave organ – akustična struktura koji oduševljava turiste na obali nasuprot Alcatraza još od 1986. godine. Dosta je skriven, trebate proći Golden Gate Yacht Club i nastaviti stazom uz more. Najbolje je doći kad je plima kako bi 25 cijevi ljepše svirale melodije koje stvaraju valovi, a otuda se ujedno pruža i divan pogled na most Golden Gate.

10. Palace of Fine Arts

San Francisco palace of fine arts

Izgrađena 1915. godine za Panama-Pacific Exposition po stilu grčke i rimske arhitekture, palača lijepih umjetnosti ili Palace of Fine Arts jedno je od najljepših mjesta u San Franciscu,.

Obzirom na divnu arhitekturu smještenu oko male lagune, također jako popularna među mladencima. Romantici pridonose i životinje u laguni, kao što su patke, labudovi, žabe i rakuni.

11. Plaže

San Francisco Baker beach

Kad je toplije vrijeme, prošećite plažama oko San Francisca. Jedna od najljepših je Baker Beach, idealna za obitelji i sve koji vole provoditi vrijeme na plažama, igrajući odbojku na pijesku ili pak samo se izležavajući s pogledom na zaljev i most Golden Gate. Dozvoljen je i nudizam.