Ruski svećenici ne bi trebali blagoslivljati nuklearne rakete

Ruski svećenici bi se trebali suzdržati od blagoslivljanja nuklearnog i ostalog oružja za masovno uništenje, piše u novim smjernicama Ruske pravoslavne crkve.

U dva desetljeća na vlasti, ruski predsjednik Vladimir Putin zbližio se s crkvom koja je razvila bliske odnose i s ministarstvom obrane.

Ruski svećenici mogli su se često vidjeti na fotografijama kako svetom vodom škrope podmornice, balističke rakete, svemirske rakete Sojuz i ostalu vojnu opremu. No, to bi trebalo prestati usvoji li se dokument koje je izradilo crkveno povjerenstvo.

– Blagoslivljanje oružja nije u tradiciji Pravoslavne crkve i nije u skladu s obredima, piše u dokumentu objavljenom na internetskoj stranici patrijaršije u Moskvi.

– Blagoslivljanje ili posvećivanje oružja koje može ubiti neograničen broj ljudi mora se isključiti iz pastoralne prakse, dodaje se.

Prijedlog je do 1. lipnja u raspravi – u koju se mogu uključiti i građani, kažu u patrijaršiji.

U najočitijem simbolu bliskih veza između crkve i vojske, oružane snage grade vlastitu raskošnu katedralu u vojnom tematskom parku izvan Moskve. Trebala bi to biti jedna od najviših ortodoksnih crkava na svijetu.

HINA