SARAJEVO: Ulica Danijela Ozme uređuje se prostor za pješake i odmor

U proteklom periodu Općina Centar Sarajevo realizovala je niz projekata gdje su javne površine, uzurpirane vozilima, očišćene i vraćene pješacima.

Razlog za ove aktivnosti je sve veći problem parkiranih vozila na mjestima predviđenim za pješake, ali i obezbjeđivanje većeg broja prostora za odmor i rekreaciju.

Da podsjetimo, u proteklom periodu od parkiranih vozila su oslobođeni prostori ispred Pozorišta mladih gdje je izgrađen i uređen Trg Jurislav Korenić, prostor u ulici Koševo gdje je umjesto parkinga izgrađen Park Svjetlosti, prostor na spoju ulica Hiseta-Valtera Perića i Hamze Hume, prostor na spoju ulica Maršala Tita-Alipašina-Kranjčevićeva…

Posljednji projekat u okviru kampanje vraćanja javnih površina pješacima realizuje se u ulici Danijela Ozme. Na ovom lokalitetu, u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama, Općina Centar je na osnovu rješenja Ministarstva saobraćaja KS započela
projekat uređenja manje površine na kojoj će se, umjesto parkiranih vozila, ubuduće nalaziti klupe i parkovski mobilijar.

Bitno je napomenuti da je Općina Centar sve navedene projekte započela na osnovu zahtjeva građana koji su tražili da se u centralnoj gradskoj općini obezbijedi veći broj zelenih i javnih površina za naše sugrađane, a posebno najmlađu populaciju.

(klix.ba)