Španjolska vraća testove na koronavirus u Kinu

Španjolska, zemlja koja je nakon Italije najozbiljnije pogođena europska zemlja pandemijom korona virusa, ovih je dana iz Kine kupila testove za brza testiranja na korona virus.

Međutim, kako tvrde iz Španjolske testovi koje su kupili, neupotrebljivi su, jer je njima nemoguće detektirati osobe pozitivne na korona virus.

Španjolski dužnosnici izjavili su kako će testove koje su kupili, a koji su im neupotrebljivi u borbi protiv pandemije, vratiti proizvođaču u Kinu.

Mikrobiološki stručnjaci u Španjolskoj utvrdili su kako brzi test na koronavirus kojeg je ta zemlja kupila od proizvođača u Kini, ne detektira dovoljno konzistentno pozitivne bolesnike.

Ova je greška kod testova iz Kine otkrivena u vrijeme kad se Španjolska suočava s vrhuncem epidemijske krize, i jednim od najtežih posljedica pandemije u svijetu, odmah nakon najpogođenije Italije. Dvije zemlje su u vrhu po broju smrtnosti oboljelih.

Studije koje je provela Španjolska o pouzdanosti ovog kineskog testa na korona virus, pokazuju kako test ima osjetljivost na virus od tek 30 %, što znači da točno identificira tek 30% oboljelih i to samo 30% vremena u kojem se provode testiranja, kako su objavili španjolski mediji.

businessinsider.com