Stoltenberg: Napredak BiH je vidljiv, ali mnogo je posla još pred nama

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, obratio se povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma i naglasio da je NATO igrao ključnu ulogu u dovođenju zaraćenih snaga za pregovarački sto i okončanju brutalnog četverogodišnjeg rata u BiH.

Kako je kazao Stoltenberg, nakon što je Dejtonski sporazum potpisan, NATO snage su nadgledale njegovo provođenje.

“Od tog trenutka ostali smo prisutni na terenu kako bismo pomogli u održanju mira i sigurnosti na Zapadnom Balkanu. Pružamo podršku vlastima BiH u reformi sigurnosnih institucija. Jedno od najznačajnijih postignuća je formiranje jedinstvenih Oružanih snaga”, rekao je Stoltenberg.

Podsjetio je da je na kraju rata u BiH bilo više od 400.000 vojnika gorkom podjelom razvrstanih u tri vosjke. Kako je istakao, danas BiH ima jedinstvene profesionalne Oružane snage koje broje oko 10.000 vojnika i 5.000 rezervista s jedinstvenim lancem komandovanja.

“Danas BiH doprinosi sigurnosti, sa svojim snagama koje učestvuju u NATO misiji u Afganistanu. To zaista jeste značajno dostignuće. Ono pokazuje šta je moguće kada se teškim pitanjima pristupi ambiciozno i u duhu konsenzusa. Ali nakon 25 godina, još je puno toga ostalo na čemu treba raditi. Ne možemo se i ne smijemo vraćati u prošlost”, istakao je Stoltenberg.

Naglasio je da je kompromis možda težak put, ali je od vitalnog značaja da bi građani u BiH živjeli život kakav zaslužuju.

“NATO će nastaviti podržavati BiH, međutim budućnost je u vašim vlastitim rukama. Uz zajedništvo, odlučnost i kompromis velike se stvari mogu postići četvrt vijeka nakon Dejtona, došlo je vrijeme da se ponovo posveti miru, reformama i prosperitetnoj budućnosti za sve”, poručio je na kraju Stoltenberhg.

(klix.ba)