Tužiteljstvo BiH otvorilo istragu zbog proslave u Konjicu

TUŽITELJSTVO BiH započelo je u srijedu istragu oko proslave organizirane u tvornici Igman iz Konjica nakon koje je jedna osoba preminula, ukupno 17 je zaraženo koronavirusom, a tijekom dana je nekoliko vladinih dužnosnika poslano u samoizolaciju.

Unatoč tome što se BiH već našla na udaru pandemije, povodom 70 godina od početka rada tvornice namjenske industrije Igman koja se nalazi u kompleksu u kojemu je bilo i atomsko sklonište namijenjeno za državni vrh bivše Jugoslavije, 11. ožujka organizirana je velika proslava na kojoj je bilo 300 uzvanika.

Među brojnim nazočnim su bili i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministar energetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić te niz dužnosnika i poslovnih partnera. Tamo je bio i jedan srbijanski državljanin za kojega je pri povratku u Srbiju utvrđeno kako je zaražen koronavirusom.

Proslava je održana istoga dana kada su vlasti Federacije BiH donijele odluku o obustavi održavanja nastave u osnovnim i srednjim školama te punih tjedan dana od pojave prvih slučajeva zaraze koronavirusom.

Do sada se 17 osoba u Konjicu zarazilo koronavirusom, od kojih je jedna preminula.
Iz državnog tužiteljstva su za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) potvrdili kako su započeli istragu o ovome incidentu. Nisu mogli potvrditi druge detalje o ovoj istrazi.
Prvi slučaj koronavirusa u BiH zabilježen je 5. ožujka, nakon čega su stručnjaci preporučili da se izbjegavaju veća okupljanja.

Među zaraženima je i direktor kompanije Đahid Muratbegović, koji je jučer prebačen u Covid-bolnicu u Mostaru nakon što mu se zdravstveno stanje pogoršalo.

U Konjicu je zaražen i predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić koji je sudjelovao na dva sastanka s članovima vlade ovoga entiteta pet odnosno osam dana kasnije.
Zbog toga je više ministara u Vladi FBiH poslano na testiranje, dok je više dužnosnika poslano u samoizolaciju. Među njima su i vodeći ljudi ministarstva zdravstva koji su koordinirali borbu protiv koronavirusa.

HINA