TUZLA: U Domu penzionera zaraženo 23 štićenika

Dom penzionera u Tuzli koronavirusom zaraženo 23 štićenika, od kojih je sedmero trenutno hospitalizirano u COVID bolnici Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Od njih sedmero trenutno je stabilno, a tri pacijenta imaju srednje tešku kliničku sliku.

-Jedna štićenica tuzlanskog Doma penzionera imala je zakazanu operaciju katarakte, te je nekoliko dana radila nužne pretrage. Neposredno pred operaciju testirana je na koronavirus u skladu s procedurama UKC-a Tuzla, a nalaz je bio pozitivan. To je nulta pacijentica u ovom slučaju – izjavio je Feni stručni saradnik za odnose s javnošću Doma penzionera Tuzla Admir Muslimović.

Nakon toga su testirani svi štićenici koji su bili s njom u kontaktu, od kojih je 15 negativno na spomenuti virus.

Štićenici kod kojih je potvrđen COVID-19 smješteni su na 6. spratu Doma penzionera, koji je pretvoren u izolatorij, a obezbijeđeno je posebno osoblje koje nije u dodiru s ostalim korisnicima.

Muslimović podsjeća da su po proglašenju pandemije koronavirusa 5. marta ove godine do danas poštovane sve higijensko-epidemiološke mjere koje su izrečene naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, ističući da su posebne mjere za ustanove korisnika treće životne dobi.

Od navedenog datuma do danas zabranjene su posjete štićenicima ove ustanove, zabranjen je izlazak uposlenicima tokom pauze, temperatura se mjeri svakodnevno, a prostorije se dezinfikuju tri puta dnevno.

(avaz.ba/LD)