Twitter obrisao više od 8.000 lažnih računa povezanih sa srpskim predsjednikom Vučićem putem kojih je širio lažne vijesti

Twitter je izbrisao 20 tisuća lažnih računa povezanih s vladama Srbije, Saudijske Arabije, Egipta, Hondurasa i Indonezije, rekavši da krše politiku kompanije, šire lažne vijesti i propagandu.

Dobar dio uklonjenih računa, točnije njih 8.558 bilo je povezano sa Srpskom naprednom strankom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Na računima je objavljeno više od 43 milijuna tvitova koji pojačavaju lažne pozitivne vijesti o Vučićevoj vladi i napadaju njegove političke protivnike, prenosi The Guardian.

“Uklanjanje računa je dio kontinuiranog rada tvrtke na otkrivanju i istraživanju informatičkih operacija koje podržavaju države”, naglasio je Yoel Roth, čelni čovjek zadužen za integritet Twittera.

“Transparentnost je temeljna za posao koji obavljamo na Twitteru. Ova ponašanja krše naša pravila i ciljani su pokušaj narušavanja javnog razgovora”, stoji u priopćenju kompanije.

Ovaj skandal za srpskog predsjednika Vučića sigurno neće proći neopaženo, pogotovo u ovo osjetljivo vrijeme, kada je istinitost i točnost javnog informiranja u doba koronavirusa od presudne važnosti. Može se postaviti pitanje što je sve Vučić zatajio ili namjerno krivo informirao, kako bi širio lažnu, pozitivnu propagandu za sebe i stranku koju predstavlja.

nacional.hr