Uvezli smo 114, a izvezli 3,8 miliona KM piva

Stanje u pivarskoj industriji u Bosni i Hercegovini nikada nije bilo gore, a nema ni naznaka da bi se šta u narednom periodu moglo popraviti. Ionako lošu situaciju dodatno pogoršava činjenica da uvozne cijene piva iz susjednih država padaju.

Edin Ibrahimpašić, predsjednik Grupacije proizvođača piva pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH i direktor Bihaćke pivovare, rekao je da su nedavno Upravi za indirektno oporezivanje BiH slali njihove podatke o uvoznim cijenama piva iz Srbije i Hrvatske, odnosno da su im “vraćali to da malo bolje pogledaju cifre”.

– A cifre govore da su prosječne uvozne cijene iz Hrvatske ranije bile 130 KM, te da one značajno padaju i sada iznose 78,17 KM po hektolitru. Hektolitar piva iz Srbije je 54,76 KM, a iz Crne Gore 78,76 KM. Za domaće proizvođače cijena hektolitra je 135 do 140 KM. Čak bi i dijete u vrtiću vidjelo da tu nešto nije uredu. Ovakva situacija je godinama, a posebno se u posljednje tri godine vidi ta razlika, te dampinške cijene – kazao je Ibrahimpašić za Oslobođenje.

Nakon što je ove godine smanjena cijena za pivo iz Hrvatske, Ibrahimpašić smatra da će to biti još jači udar na domaću proizvodnju.

– Stanje je katastrofično, industrija je na samrti i ovo su naši zadnji vapaji. Ukazivali smo na ove probleme odavno, ali nije bilo sluha, pravili smo analizu tržišta, govorili kako se problem može riješiti, međutim, niko od institucija nas nije čuo. Prepušteni smo sami sebi, pa šta bude – poručio je Ibrahimpašić.

(biznisinfo.ba)