VELIKA ŠANSA ZA BIH: Hoće li Evropa zatvoriti zimsku sezonu

Ljubitelji zime se prisjećaju prošle zimske sezone koja je bila zatvorena zbog zaraze koronavirusom, zbog čega sada razmatraju o otvaranju zimske sezone na evropskim planinama.

Austrija koja znatne prihode ubire od zimskog turizma, to ne želi, dok The Irish Times piše da Njemačka, Francuska i Italija tokom predstojeće skijaške sezone žele držati svoja skijališta zatvorenim.

Skijališta su spremna. Netaknuti, blistavi snijeg leži na obroncima doline Paznaun u Austriji, na 2.100 metara nadmorske visine, ali niko od domaćina još uvijek ne zna kada će stići prvi posjetitelji.

Prošle godine se u ovo doba okupilo blizu 21 hiljada ljudi na spektakularnom događaju “otvaranja vrha planine”, gdje je goste zabavljao rock bend Seeed. Godinu poslije je to mjesto na lošem glasu.

Covid-19 je sredinom marta, nakon otvaranja, divljao kroz selo Ischgl u kojem se nalazi ski resort, a hiljade turista koji su se vratili sa zimskog odmora, od Islanda do Izraela, bilo je pozitivno. Najmanje 32 osobe su preminule.

Andreas Steibl, turistički direktor u Ischglu, kaže da je grad – koji živi od posjetitelja zimskih sportova – naučio lekciju. Uložili su više od 700 hiljada eura u mjere zaštite, što je išlo “daleko dalje od vladinih propisa”.

Uživali su u ljetnoj sezoni bez infekcija, ali žele nastaviti sa istim pristupom i “učiniti sve kako bi priuštili maksimalnu zaštitu i pružili našim gostima sigurno i opuštajuće iskustvo odmora”.

No, nisu svi poput Austrijanaca uvjereni da ovogodišnja zimska sezona na evropskim skijalištima može započeti normalno.

Italijanski premijer Giuseppe Conte u utorak je poručio svojim sugrađanima da izbjegavaju skijališta tokom božićnih blagdana, obrazloživši da neće pronaći lako rješenje i da će pokušati ponovo.

Nekoliko sati kasnije je francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio da će popularne francuske planine biti zabranjene do Nove godine i da će se otvoriti u januaru samo ako uvjeti budu “povoljni”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je također kazala kako je vjerovatna skromnija zimska sezona na skijalištima.

(klix.ba/LD)