VOZAČI OPREZ: Zbog magle vidljivost je smanjena na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove

Zbog magle vidljivost je smanjena na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Izdvajamo putne pravce gdje je vidljivost ispod 100 metara: Ripač – Vrtoče, Bosanski Petrovac – Drvar, Bihać – Bosanska Krupa-Bosanska Otoka, Velika Kladuša – Bužim – Bosanska Otoka, Lanište – Ključ, Ključ – Sanski Most, Donji Vakuf – Bugojno – Kupres, Kupres – Šuica i Glamoč – Mlinište, saopćeno je iz BIHAMK-a

Radovi na putu

U područjima sa maglom kolovoz je mokar i mjestimično klizav. Skrećemo pažnju i na učestale odrone kamenja na kolovoz. Vozače savjetujemo da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja. Posjedovanje zimske opreme je obavezno. 

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Na magistralnom putu Sarajevo – Tuzla na lokacijama Olovske Luke i Husino izvode se radovi zbog čega se saobraća usporeno-jednom trakom, a zbog frekventnosti ovog puta često dolazi do formiranja dužih kolona vozila, posebno na lokalitetu Husino.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se sav teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Vitez-Travnik, Tuzla-Kalesija, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Nema dužih zadržavanja

Zatvorena je dionica autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever.  

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati.

Zbog posjete ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, danas će na području Istočnog Sarajeva na snazi biti izmjenjen režim saobraćaja u vremenu od 16:30 do 21:30 sati. U ovom području, za teretna vozila preko 7,5 tona ukupne mase obustava saobraćaja bit će u vremenu od 14:30 do 21:30 sati.

(avaz.ba)