Zašto Njemačka ne priznaje PCR nalaze iz BiH: Nisu mjerodavni testovi pojedinačnih laboratorija

Nakon što su iz njemačkog Instituta Robert Koch jučer stigle informacije da Njemačka ne priznaje komercijalne PCR testove na koronavirus iz Bosne i Hercegovine, saznajemo da nadležnima u BiH nisu potpuno jasni razlozi zašto je to tako. Ipak, Nijemci imaju pojašnjenje.Podsjećamo da su PCR testovi isti svuda u našoj zemlji, a trenutno ih je moguće uraditi u pet gradova – Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli i Zenici.

PCR test kojim se uzima bris nosa i grla je ustvari preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i takozvani “zlatni standard”. Međutim, Njemačka je donijela odluku da ne priznaje PCR test iz BiH, ali u isto vrijeme priznaje PCR testove iz Srbije, Albanije, Etiopije, Kambodže i drugih zemalja.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković kratko nam je kazala da je upoznata sa ovom informacijom te da čeka objašnjenje iz Ambasade Njemačke u BiH.

S druge strane, na naš upit zašto Njemačka ne priznaje PCR testove iz BiH, iz Ambasade Njemačke su nam odgovorili: “Utvrđivanje zemalja iz kojih molekularno-biološki testovi mogu biti priznati vrše tri resora u Njemačkoj, Ministarstvo vanjskih poslova, Savezno ministarstvo zdravlja i Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova. Prema važećim odredbama mjerodavan je generalni nivo testova u dotičnoj zemlji, a ne nivo pojedinačnih laboratorija. Spisak se konstantno provjerava, te su moguće kratkoročne promjene i za Bosnu i Hercegovinu”.

U dodatnom pojašnjenju iz Ambasade s nam kazali da se “generalni nivo” odnosi na ukupni nivo u državi, a ne na jednu laboratoriju.

U skladu s tim, podsjećamo da je Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo u aprilu ove godine zaprimilo akt Federalnog ministarstva zdravstva u kojem je navedeno da nijedna zdravstvena ustanova u Federaciji BiH nema rješenje za obavljanje mikrobiološke djelatnosti, laboratorijske izolacije i identifikacije uzročnika zaraznih bolesti, a samim tim ni za testiranje na koronavirus.

Tada je resorno ministarstvo u KS pozvalo sve javne i privatne zdravstvene ustanove da Federalnom ministarstvu zdravstva dostave dokumentaciju za verifikaciju mikrobiološke djelatnosti. Da li su i koje ustanove izvršile verifikaciju, nije poznato. Očekujemo očitovanje Federalnog ministarstva zdravstva o ovom pitanju.

U isto vrijeme, podsjetimo da su testovi na koronavirus koji su stizali u BiH dijeljeni ustanovama koje, kako su govorili nadležni, imaju referentne labaratorije u kojima se može vršiti testiranje.

(klix.ba)