Znate li koja je najstarija knjiga na svijetu i gdje se nalazi

Prve prave knjige su se pojavile na Istoku, a znate li koja je najstarija knjiga na svijetu. Donosimo nekoliko detalja o tome kako je nastala najstarija knjiga na svijetu

Povijest knjige stara je više od 7 000 godina, kao i priča o tome koja je najstarija knjiga na svijetu. Tijekom razvoja mijenjala je svoj oblik, iako ne previše, a uvijek ovisno o materijalu od kojeg je izrađivana te o načinu pisanja i umnožavanja. 
Pri pisanju knjiga i pribor se mijenjao kroz povijest. Rimljani su pisali “olovkom” koja je sličila grančici, a koje su bile od kosti i mogli su lako brisati pogreške u pisanju, a pisali su na “papiru” od voska. Ti voštani papiri mogli su se uvezivati u knjige.​

U početku, dok još nisu znali pisati ni čitati, ljudi su  prenosili usmenom predajom svoje poruke i iskustva. 
No, iako je usmena predaja učinkovita i danas, u ta vremena posebno nije bila dovoljna da sačuvaju sve priče i iskustva. 
To svekoliko ljudsko iskustvo moralo se negdje pohraniti, a za to je trebalo posebno mjesto. Tako je nastala i ​najstarija knjiga na svijetu.

Mnogo toga iz prošlosti je zaboravljeno, ali ne i ono što stoji u knjigama zapisano.
Da bi se moglo pisati, trebalo je izumiti pismo i materijale za pisanje.
Tako su pradavni zapisi koji su pronađeni bili na komadu drveta, kosti, na životinjskom rogu i slično.

Stari Egipćani pisali su na drvenim i kamenim pločama, te na svicima papirusa, a najstarije kineske knjige bile su sastavljene od bambusovih daščica, a kasnije su ih zamijenili svici od svile. Prve prave knjige su se i pojavile na Istoku. 

Biblija se danas smatra najprodavanijom knjigom svih vremena, a dali je i najstarija knjiga na svijetu ne možemo biti potpuno sigurni, ali zna se da je Gutenbergova Biblija prva tiskana knjiga, čiji je tisak počeo 1452. god., a završen 1455. ili početkom 1456. god.